duminică, 27 mai 2012

Tort AMANDINA - one version - Amandina cake :)

Amandina cake .... :)



De multă vreme soţul meu îşi doreşte un astfel de tort,  "vestita"Amandină.. pe care am încercat s-o adaptez pentru un tort. Eu, recunosc nu sunt atrasă de Amandină dar ... "de gustibus". gusturile oamenilor nu se discută. 

Astfel am încercat o reţetă care o am de la mama si care nu o preparasem never.. nu mă atrăgea. Singura diferență între un tort de ciocolată si acest tort Amandină, după părerea lui, este siropul care trebuie sa fie din abundenţă si cu rom. De asemenea, blatul foarte aROMat si cu o cremă de sau cu ciocolată... cum vreţi voi să-i ziceţi.
Tort AMANDINA

La ingrediente am dublat cantitățile:  la cremă și glazură.

Blatul l-am pregătit identic cu cel de la tortul cu ciocolată, zmeură si lemon curd  tort-cu-ciocolata-zmeura-si-lemon-curd.html. Am adăugat esență de vanilie si o lingură de rom.
Pentru cremă am folosit cremă ciocolată cu minim 70% cacao.

Aș putea să spun tort cu ciocolată RELOADED cu unele mici diferente ... o altă "Mărie cu altă pălărie", bomboane cu lapte si cu rom (cele mari) :)).
Whatever, sper sa-l găsiți delicios, după ce-l gustați, la noi s-au împărţit feliile repede... nu vreți să știți cum :))


duminică, 20 mai 2012

Tort cu ciocolata, zmeura si lemon curd (Chocolate, raspberry & lemon curd cake)


Reteta mea speciala doar pentru prieteni!!!!

Ma tot intrebam ce tort sa pregatesc pentru ziua de nastere a unei bune prietene care adoră ciocolata. Imi doream sa fie ceva senzational, ceva care sa se combine perfect cu ciocolata. Aveam o idee cu crema de lamaie sau cum i se mai zice "lemon curd" pe care eu as "degusta-o" la orice dulce... si pe care am pregatit-o la o rulada. 
 Pentru  crema ganache- mi-am amintit ca citisem pe blogul Laurei Adamache, careia ii multumesc pe aceasta cale, despre o crema care se "decolora". Da, da ati citit bine, se albeste, din culoarea ei maro inchis, prin mixare devine de-o culoare asemenea cafelei cu lapte. Sa mai spun ca avea si o consistenta nemaipomenita. Multumesc Laura Adamache! 

Inutil sa va mai spun ca eram contra-cronometru si totul trebuia sa se intample intr-o dupa-amiaza! 


 Citez din spusele sarbatoritei: "gust divin cu succes sigur!!" :))

PS _ reteta eliminata pentru protejarea drepturilor de autor. Cine doreste, va rog sa-mi trimite-ti mesaj privat.



duminică, 15 aprilie 2012

Cozonac cu nucă (Panettone con noci)


Hristos a Înviat!
Sărbători luminoase și pline de iubire!!!

Pentru că anul acesta am rămas pe ultima sută de metri cu pregătirile, azi voi posta doar fotografia (ca deobicei.. :))) iar zilele următoare voi scrie rețeta acestui cozonac pufos, natural și gustos :)))

Chiar dacă a trecut vremea cozonacilor vă scriu, totuși rețeta acestui cozonac minunat, rețetă pe care o știu de la mama mea. Nu este diferită față de altele doar că in Ardeal se obișnuiește ca făina să fie opărită, așa cum se spune pe-acolo..
Așadar pentru ingrediente trebuie să aveți:
1kg făină,
50g drojdie,
500ml lapte
100g unt
300g zahăr,
4 gălbenușuri,
150ml ulei
zahăr vanilat, coajă de lămăie, praf de sare
Umplutura:
800g nucă măcinată
200g zahăr tos
50g cacao (opțional)
Pregătiți umplutura mai întâi-într-un castron amestecați nuca măcinată cu zahărul tos și cacaoa. Pentru cozonac, eu am pus cu o seară înainte gălbenușurile amestecate cu sare și coajă de lămâie. A doua zi, cerneți făina într-un vasși preărați praful de sare. Puneți laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat la fiert până se topește. Turnați peste făina cernută și amestecați ca să se răcească. Drojdia amestecați-o cu o linguriță de zahăr până se topește, presărați puțină făină și lăsați deoparte până crește. După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile și incorporați drojdia. Topiți untul și turnați treptat peste aluat în timp ce amestecați bine. Frământați și omogenizați. Din când în când adăugați ulei frământând în continuare. Eu am frământat cam 1 oră, până se iveau "bule" de aer. Acoperiți și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, împărțiți aluatul în patru părți. Eu am făcut un cozonac mai micuț și ce mi-a rămas am "împletit" o coroniță. Fiecare parte de aluat o întindeți cu ajutorul sucitorului peste care presărați umplutură. Rulați și așezați în forma de cozonac unsă cu unt. Lăsați să crească apoi ungeți cu gălbenuș de ou și puneți la cuptor timp de 45 minute. Faceți proba cu scobitoarea pentru a vedea dacă este copt.
S'aveți poftă!

vineri, 13 aprilie 2012

Macaroons cu alune de padure (hazelnuts) !!!!


URAAAA!!!! Am reusit si le-am pregatit din prima!!!
O satisfactie mai mare si o bucurie nemăsurată!!!
Vă voi scrie reteta în curând si mărturisesc: nu a fost greu deloc doar teama era mai mare!!

Da, sigur am si eu călcâiul lui Achile: les macarons. Le ador si urmărind litera rețetei nu le-am reușit așa ca în vitrinele franțuzești dar ... m-am apropiat de les original. Am respectat regula No.1 - albușurile să fie mai vechi. Regula No.2 _ le-am scos din frigider înainte cu 1/2 oră.
Ceea ce vă voi prezenta sunt o alternativă la cele cu făină de migdale deoarece am folosit făină de alune de pădure și le-am umplut cu o cremă din ciocolată albă topită în frișca lichidă iar "touch-ul" final a fost gemul de zmeură !!! Ce să vă mai povestesc erau de poveste iar timpul până la terminarea fotografiilor mi s-a părut enorm :)) apoi au dispărut, așa pur și simplu.. au rămas câteva frimituri si rețeta de mai jos :))

Ingrediente:
2 albuşuri „vechi’ conservate 3 zile in frigider
80g alune de pădure (- măcinate la râşniță să devină ca o făină)
120g zahăr pudră
50g zahăr tos
Crema:
125g frișcă lichidă
200g ciocolată albă
50g gem de zmeură (2 linguri)

Incalziti cuptorul. Pregatiti o tava tapetata cu hartie de copt.
Cu ajutorul unei rasnite macinati alunele de padure impreuna cu zaharul pudra. Faina razultata cerneti-o de cel putin 2 ori inainte de-a fi adaugata in bezea. Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin ca o spuma tare. Adaugati treptat zaharul tos (in 3 parti). Cand bezeaua este lucioasa presarați din făina de alune amestecată cu zaharul pudră. Amestecați de jos în sus cu ajutorul unei spatule. Compozitia nu trebuie sa fie prea lichida. Umpleti un pos cu aceasta și formati cerculete in tava pentru copt. Puneti deoparte timp de cel putin 30 minute. Se recomanda ca "les macarons" sa fie lasate cu "fața la bec" intre o jumatate de ora si o ora inainte de a fi coapte pentru a forma o pelicula care le da aspectul fin si “piciorusul” pufos care le inconjoara. Suprafata trebuie sa fie uscata. Eu le-am lăsat aproximativ 1 oră. Tineti 15 minute la cuptor. Lasati-le la racit apoi dezlipiti-le si umpleti-le cu crema.
Pentru cremă, adăugați frișca într-un castron și puneți-o la cuptorul cu microunde timp de 1 minut până se încălzește. Adăugați ciocolata ruptă în bucățele și omogenizați. Ciocolata albă se va topi si va rezulta o cremă mai lichidă în care amestecați gemul de zmeură Lăsați să se răcească apoi lipiți macaroons.
S'aveți poftă!!!


luni, 26 martie 2012

Prăjitura cu miere și măceșe

(Honey & rose-hip  mini-cake)

DELICIOASA!!!! așa i se spune.... just like that...
Odată cineva îmi spunea că nu-ți alegi părinții, ci doar prietenii!! Prin aceasta vreau să spun că mi-am ales niște prieteni minunați cărora le voi fi recunoscătoare mereu, nu numai pentru entuziasmul pe care mi-l imprimă de fiecare dată când ne vedem. Sunt minunați si adevărați. Alături de ei mă regăsesc și ne completăm firesc. Pentru ei am pregătit această dedicație dulce și sincer, nu pot sa vă descriu în cuvinte bucuria lor. Uneori, cuvintele nu ne sunt de-ajuns pentru a reda sentimentele dar... ca să revin la ... oile noastre, zise lupul.. :)) adică la Delicioasa, eu vă pot descrie mai jos rețeta cu ajutorul cuvintelor .. :))

ps - pentru cei care doresc reteta va rog sa-mi scrieti pe adresa: sorina.petre@gmail.com


Se spune ca ALBUL este culoarea Prieteniei, nu se decolorează ..never.
They say white is the color of Friendship, does not will decolorize ..

vineri, 23 martie 2012

Tarta cu kiwi si crema de citrice

Azi va invit la o tarta cu kiwi!!!
Trebuie sa va spun ca am fost deosebit de impresionata de imaginatia unui copil. El a reusit sa facă o comparatie absolut fabuloasă: dulciurile cu "lacrimile copiiilor inocenţi...." No comment!
Si pentru ca am promis un "pic de fericire" citat tot al bunului meu prieten, am preparat aceasta tarta mai rustică şi mai simplă.
Mi-am propus să pregătesc o tartă cu ce aveam în casă iar la capitolul fructe am găsit: grepfruit, portocala şi kiwi (kiwi,fructul său preferat). Ca timp de preparare, nu a durat mai mult de 1 1/2 oră.
În încheiere, sper ca primăvara sa vă aducă bucurii nenumărate!!! :))


Tarta cu kiwi si crema de citrice (Crostata con la crema d'agrumi e kiwi)
Aluat:
300g făină
200g unt
100g zahăr
1 ou
1 plic zahăr vanilat
1 lingură apă
Un praf de sare

Crema ciocolată:
100ml frişcă lichidă
150g ciocolată (peste 75% cacao)
2 ouă

Crema citrice:
150g zahăr tos
2 ouă
2 gălbenuşuri
1 plic gelatină
100g unt
1grepfruit roşu, 1 portocală - doar sucul
Kiwi pentru decorare

Într-un vas cerneţi făina, în mijloc adăugaţi zahărul, sarea, zahărul vanilat şi oul. Amestecaţi bine, incorporaţi untul ţinut în prealabil la temperatura camerei apoi puneţi apa. Întindeţi aluatul cu sucitorul şi tapetaţi o formă de tartă. Puneţi la frigider pentru 30 min (dacă vă rămâne aluat puteţi face biscuiţi – ţinuţi la frigider înainte de coacere) . Peste aluatul de tartă aşezaţi hârtie de copt apoi presăraţi boabe de fasole. Coaceţi 15 minute în cuptorul încălzit în prealabil. Scoateţi boabele de fasole şi mai lăsaţi încă 15 minute la copt. Este gata când devine aurie pe margini. Puneţi deoparte la răcit.
Pregătirea cremei de ciocolată nu necesită mult timp. Astfel, turnaţi frişca lichidă într-un vas rezistent la foc şi lăsaţi câteva minute până se încălzeşte. Adăugaţi ciocolata bucăţele şi amestecaţi. Omogenizaţi cu ajutorul unei linguri până se topeşte ciocolata. Puneţi câte un ou şi amestecaţi bine. Pentru crema de citrice: într-un vas adăugaţi sucul de citrice, gălbenuşurile, zahărul şi untul. Ţineţi la foc moderat până devine mai densă. Înmuiaţi gelatina cu puţină apă apoi turnaţi peste crema caldă amestecând pentru omogenizare. Peste blatul de tartă întindeţi crema de ciocolată apoi adăugaţi crema de citrice. Puneţi la frigider pentru 10 minute apoi decoraţi cu felii de kiwi.
S'aveti pofta!!

PS- Din pacate fotografia nu "vizualizeaza" crema de ciocolata, ramane s-o descoperiti voi!!!

luni, 5 martie 2012

Minitarte cu crema caramel si cereale


Minitarte delicioase!!! Veti face "una bella figura" in randul invitatilor!
Se pot pregati rapid si au un succes nebun...
M-am apucat de pregatirea lor asa... intr-o doara iar "degustatorii" au mai cerut inca.. si inca :))
Sincer, umplutura minitartelor am "inaugurat-o" cu aceasta ocazie: vestita crema caramel :))
Se poate prepara si intr-o forma obisnuita de tarta, dupa cum va place. Eu am preferat sa stie fiecare ce are de mancat :))
Deci, pentru blat am folosit 300g biscuiti cu ovaz pe care i-am macinat la robot apoi am adaugat 100g unt topit.
Tapetati formele de tarte cu acest continut apoi puneti la frigider.

Pentru crema caramel: intr-un vas puneti la fiert 400g zahar si 125ml apa. Lasati pe foc pana se topeste zaharul si devine auriu. Dati deoparte si adaugati 125ml frisca lichida si 50g unt. Atentie cand adaugati frisca deoarece continutul din vas poate deveni "violent".
Incorporati 50g cereale in aceasta crema apoi umpleti minitartele. Tineti la frigider 30 de minute.
S'aveti pofta si sa nu-mi spuneti ca nu v-a placut !!!!

joi, 1 martie 2012

Zebra cake (chec zebra)


Pentru ca azi incepe PRIMAVARA, calendaristic vorbind, dedic acest desert tuturor doamnelor, domnisoarelor, fetelor, fetitelor.. cu urarea de-a avea o PRIMAVARA deosebita, plina de bucurii!!!!!!
Despre Ziua de Martisor se stiu destule legende dar mie mi se pare mai cunoscuta aceasta, legata de Voinicul care a eliberat Soarele:

Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.
Sa va fie viata frumoasa ca un fir de ghiocel iesit de sub zapada!!!


Revenind la desertul dulce va marturisesc ca acest "model" de chec mi-a placut de prima data de cum l-am vazut si gustat. N-a fost greu deloc sa-l prepar la o prietena doar de postat reteta nu mi-am "adunat" puterile (imi cer scuze Roxana...!). Asadar iata ingredientele:
4oua
250g zahar pudra
250ml lapte
200ml ulei
300g faina
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita praf de copt
2 linguri cacao amaruie

Incalziti cuptorul la 180 grade. Ungeti cu ulei si tapetati cu faina o forma cu diametrul de 23cm.
Bateti ouale, zaharul vanilat si zaharul cu ajutorul unui mixer pana obtineti o compozitie de culoare deschisa. Adaugati laptele si uleiul treptat pana la omogenizare. Intr-un castron cerneti faina si amestecati cu praful de copt apoi turnati treptat din amestecul cu lapte.Consistenta compozitiei trebuie sa fie nici prea lichida, nici prea densa. Impartiti compozitia in 2 castroane si adaugati cacaoa in unul dintre acestea.
Acum ajungem la partea cea mai importanta: puneti 3 linguri din compozitia alba in mijlocul formei de copt. Peste acestea puneti 3 linguri din compozitia cu cacao, una peste alta si apoi alte 3 linguri din compozitia alba. Asa cum se observa in fotografiile de mai jos:


Puneti din fiecare compozitie cate 3 linguri, mereu in centru, una peste alta pana la final. Introduceti la cuptor aproximativ 35min. Faceti proba cu scobitoarea.
Alta imagine cu compozitia cu cacao:

Iata si "produsul" final... cu tot cu "picturi"..!!! :))

marți, 28 februarie 2012

Almonds cake sau mai simplu...Prajitura cu migdale


Sunt grabita, si-s grabita...vorba poeziei
- mai am pregatite cateva surprize dulci in asteptare...Am gasit aceasta reteta acum cateva zile si mi-a placut atat de mult combinatia incat o impartasesc cu voi. Este usor de preparat iar gustul este inconfundabil, mai ales datorita migdalelor. Eu am omis s-o pudrez cu zahar caci deja este dulce dar voi, daca doriti puteti sa-i presarati un praf pe deasupra. Iata ce ingrediente trebuie sa aveti pentru 20 bucati:
4 ouă
400g făină
350g miere
200g zahăr
300g unt
1 1/2 linguriţă scortisoara
1 linguriţă cuişoare pisate
1 linguriţă nucşoara
300g migdale
Intr-un vas puneţi untul, zahărul, mierea şi 2 linguri apă, la foc potrivit. Trebuie să se topească untul şi zahărul să se dizolve. Puneţi vasul deoparte şi lăsaţi să se răcească. Amestecaţi făina cu nucşoara, scorţişoara şi cuişoarele. Turnaţi peste compoziţia cu miere, treptat, amestecând mereu. Adăugaţi şi ouăle bătute şi bateţi bine compoziţia, până când devine omogenă. Puneţi-o la copt într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra aşezaţi migdalele curăţate de pieliţele maronii. Coaceţi la foc potrivit 40- 50 minute, până când este rumenită.

marți, 14 februarie 2012

Tort Sacher


Draga mea Roxana,

Aceasta reteta iti este dedicata cu toata prietenia... M-am gandit ca numai tie ti se poate potrivi acest tort-inimioara (chiar daca nu se vede prea bine forma acestuia). Dupa cum stiu iti place Germania, parca era si Austria pe undeva p'acolo in preferinte. Iata, de ce iti este dedicat acest dulce. In plus, mai este si clasic si faimos, dupa cum spuneam, in Austria creat de Franz Sacher. La baza, tortul este alcatuit dintr-un blat de cacao, combinat cu cel mai bun gem de caise si imbracat intr-un strat de glazura de ciocolata. Povestea tortului incepe odata cu Wenzel Clemens Prince Matternich, supranumit “atotputernicul vizitiu al Europei”, care a ordonat pentru oaspetii de rang inalt un desert pe masura acestora. Tot povestea spune ca pe vremea aceea, bucatarul sef era bolnav, iar sarcina i-a revenit ucenicului sau de numai 16 ani, Franz Sacher. Prajitura a avut un succes rasunator printre invitati.
Am descoperit si eu acest desert care m-a ispitit!!! Sunt nenumarate fotografii cu acest tort celebru..., asadar n-am ce sa fac, voi adauga si eu una..:))
Pentru ingrediente pregatiti:
125g unt,(la temperatura camerei)
160g ciocolata amaruie (eu am pus cu lapte)
8 linguri zahar
12 linguri faina
4 linguri gem caise
2 linguri rom (puteti inlocui cu coniac)
Glazura:
250ml frisca lichida
320g ciocolata (musai, amaruie)
Ornare: fulgi de migdale
Pregatiti tava adecvata (eu am gasit o forma de inimioara), ungeti-o cu unt si tapetati-o cu cacao. Frecati untul cu 6 linguri de zahar pana se dizolva. Adaugati galbenusurile, vanilia si omogenizati. Topiti ciocolata. Eu am pus-o la microunde.. (mare descoperire acest aparat :)) - intr-un minut s-a topit). Turnati-o in crema cu unt, amestecand in continuare. Bateti albusurile spuma, adaugati cele 2 linguri de zahar ramase. Trebuie sa devina o spuma ferma. Amestecati prin rasturnare in aluatul cu ciocolata. Puneti in tava si tineti la cuptor, aprox.40 minute. Faceti proba cu scobitoarea. Incalziti gemul si dizolvati-l cu lichiorul. Taiati blatul in 2 foi dupa ce s-a racit. Ungeti primul blat cu gemul de caise apoi adaugati-l pe cel de-al doilea. Un sfat- eu am constatat ca gemul nu a insiropat destul blaturile - astfel daca doriti puneti mai mult gem. Pentru glazura: puneti frisca intr-un vas pe foc pana se incalzeste bine apoi adaugati ciocolata bucatele. Amestecati pana se omogenizeaza si lasati sa se raceasca putin. Turnati peste tort si tineti la frigider pentru 1 ora. Mi-a ramas putina glazura si am incercat sa scriu... evident numele celebrului Sacher .. mi-a iesit cam MARE litera S..dar s-a mancat la fel de bine :)) Pentru viitorul tort voi lua lectii de caligrafie... Ornati cu fulgi de migdale pe margini.

PS-Roxana, m-am grabit sa termin "opera" astfel incat iar am "sarit" peste fotografiile etapelor :( :(


miercuri, 8 februarie 2012

Freazing rain - from our windows in Bucharest


Dearest friends,revin cu aceasta postare -dupa o absenta din lumea blogger-ilor culinari...
Nu m-am putut abtine sa nu postez aceasta fotografie. Nu este foarte spectaculoasa dar merita retinuta caci acest fenomen se intampla destul de rar.
Aceasta schimbare climateriologica... este explicata astfel de unii specialisti:
Usually freezing rain is associated with the approach of a warm front when cold air, at or below freezing temperature, is trapped in the lower levels of the atmosphere as warmth streams in aloft.

A graph showing the formation of freezing rain with relation to the formation of snow, sleet, and rain. Derived from two figures in (Gay, David A.; Robert E. Davis (1993-12-30).

Daca au fost expliciti acesti specialisti, ramane sa decideti voi...
Am vazut imagini mai mult decat spectaculoase de la Marea Neagra cu "ocazia" marelui inghet... Minunate peisaje! Meravigliose!!!
Ce sa mai zic, vorba unui clasic in viata: "Iarna nu-i ca vara!" :))

vineri, 23 decembrie 2011

Sarbatori Fericite!!!


Clinchetul clopoteilor si mireasma crengilor de brad sa va aduca farmecul Sarbatorilor si bucurie in suflet !!!!

joi, 22 decembrie 2011

Cornulete... ca la mama


Cornulete ca la ...mama :)

Pregatirile de Craciun si aglomeratia cauzata de apropierea Sarbatorilor scurteaza TIMPUL. Aceste cornulete...sunt delicioase, fragede si intotdeauna sunt prea putine.... :( De aceasta data am facut reteta injumatatind toate cantitatile. sperand ca vor fi de-ajuns, plus ca ma grabeam sa termin... deh :( Dar au disparut instantaneu din fata ochilor nostri..:)).. just like this.. lasand doar o miresma prin bucatarie

 Fiindca unii prieteni au sacrificat porcul iar din "prelucrarea" lui a rezultat si untura,  am primit in dar acest ingredient esential!!!. (Fragezimea cornuletelor - daca adaugati untura)





Sarbatori Fericite!!!!
Buon Natale e Felice Anno Nuovo!!!!

Merry Christmas and a Happy New Year!!!

Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins Neue Jahr!
Joyeux Noël et bonne année!!!!

Веселого Рождества и счастливого Нового года!!

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος !!!