marți, 4 august 2015

Prajitura cu cirese, nuci si lemon curd


Bine ati revenit si ...am revenit :)



..iata ca a trecut ceva vreme de cand nu am mai postat retete. :(  Uneori se intampla ca prioritatile sa devina MAI prioritati iar timpul sa zboare... Asadar azi va prezint o reteta usoara, de vara si nu numai caci puteti folosi fructe si proaspete si din compot cu acest pandispan. Prepararea acestuia este usor diferita fata de prepararea unuia clasic deoarece se adauga cateva linguri de apa care ajuta compozitia sa devina mai pufoasa.
iata ingredientele si instructiunile: 

blat5 oua
9 linguri apa
250g zahar pudra
50ml ulei floarea soarelui (sau din samburi de struguri..mai bun)
250g faina
1 plic praf de copt
suc de la 1/2 lamaie
2 plicuri zahar vanilat
1kg cirese (curatate de samburi)
100g nuci maruntite

lemon curd
4 oua
 150g zahar pudra
 sucul de la 3 lamai
 coaja de lamaie (optional)
 1 lingurita amidon
 100g unt

Instructiuni blat:
Separati galbenusurile de albusuri si adaugati-le intr-un bol impreuna cu cele 9 linguri de apa. Bateti cu mixerul aprox 10 minute pana devine o spuma apoi adaugati treptat zaharul pudra, uleiul si zaharul vanilat. Cerneti faina si puneti peste amestecul cu oua dar amestecand de jos in sus. Intre doua adaos-uri de faina puneti praful de copt stins cu zeama de lamaie. Separat bateti spuma albusurile cu un praf de sare apoi incorporati. Tapetati o tava (40cmx30cm) cu hartie de copt apoi turnati compozitia peste care presarati fructele scurse de suc (fie ca sunt proaspete sau congelate tot va rezulta ceva suc) si nucile maruntile. Introduceti la cuptor pentru aprox 35min (cuptor cu gaz) dar ca sa fiti mai sigure faceti proba cu scobitoarea.


Instructiuni lemon curd:
Bateti ouale cu zaharul apoi adaugati amidonul si treptat sucul lamailor. Puneti la microunde totul, amestecati din cand in cand pana se ingroasa apoi incorporati untul. (Puteti sa puneti la bain-marie, daca aveti mai mult timp.) Lasati sa se raceasca. 


Aceasta crema o puteti pregati din timp si se poate conserva la rece. 
Eu asa aveam in frigider si m-am "trezit" ca au trecut "hotii" si mi-au lasat cateva lingurite pe fundul borcanului.. :))  


joi, 17 iulie 2014

TORT botez Ana-Tereza

          Pentru aceasta micuta printesa Ana-Tereza am pregatit acest tort cu ocazia botezului.
Continutul a fost ales de parinti astfel: blat cacao, crema de vanilie,blat bezea, mousse de fructe de padure.
Ii dorim sa fie sanatoasa si sa aiba impliniri alese!


 Pentru alte  detalii de gasiti pe pagina de Facebook - prajituri de casa la tina acasa

luni, 2 iunie 2014

TORT pentru Eduard-Andrei - ciocolata, cheese si creme: vanilie si ciocolata

Un tort "construit" cu migala si drag pentru un baietel numit Eduard-Andrei.

Pentru detalii ne gasiti pe pagina noastra de Facebook: 
Prajituri de casa la tine acasa


miercuri, 12 martie 2014

Clasicii ..mucenici moldovenesti !!!!




Asadar, vorbim, povestim cateva vorbe despre mucenicii moldovenesti! 

                       Dintre  practicile stravechi, nu s-a pierdut obiceiul ca femeile sa coaca in aceasta zi   40 de "figurine" din aluat, denumite "sfintisori" sau "mucenici" iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu. În credința populară în ziua mucenicilor, 9 martie se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale iernii si inceputul primăverii, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.  Aceștia au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, o stilizare a formei umane.
In zona Dobrogei mucenicii sunt mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorţişoara și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. In Moldova au aceeași forma dar se fac mai mari, copţi şi pufoşi, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă.
       
Ce as mai putea spune? Sincer,  au ceva special ... acesti sfintisori, altfel,  bucataria era parfumata :) si prevedeam "asaltul" catre tava proaspat scoasa din cuptor.... am "prins" cateva bucati pentru a împărţi iar dimineata, am remarcat ca au mai scăpat câtiva :)
Aluatul este cel dospit cu drojdie proaspata similar cu cel de la poale-n brâu .. asadar ce "spune"  reteta mea, pe scurt:
1kg faina, 
4 galbenusuri, 
500ml lapte, 
50g drojdie proaspata, 
100g unt, 
250g zahar, 
150ml ulei
1 plic zahar vanilat
Pentru uns: 1 galbenus ou, miere si 100g nuca taiata marunt au macinata.

Intr-un bol dizolvati drojdia cu putin zahar apoi presarati putina faina si asezati intr-un loc caldut deoparte până crește.Separati galbenusurile de albusuri. (eu pastrez albusurile pentru mini-pavlove sau pricomigdale), peste care adaugati putina sare si coaja de lamaie.
Cerneti faina intr-un vas mai mare. Puneți intr-un vas pe foc,  laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat  până se topește zaharul. Turnați peste făina cernută și amestecați ca să se răcească. După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile și incorporați drojdia. Topiți untul și turnați treptat peste aluat în timp ce omogenizați bine. Frământați și din când în când adăugați ulei frământând în continuare. Eu am frământat aproximativ  30 minute,  până se apareau cateva "bule" de aer. Pentru acelea dintre voi care aveti masina de paine  este de-ajuns sa framantati pana ce aluatul se desprinde de pe marginile vasului si devine elastic.Acoperiți și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, împărțiți aluatul în mai multe parti. Intindeti si formati "suluri" pe care le impletiti cate doua si apoi "formati" cifra opt lipind capetele. Asezati-i intr-o tava tapetata cu hartie pana cresc, aprox.20 min apoi ungeti cu galbenus de ou si coaceti in cuptorul incalzit. Dizolvati mierea cu putina apa iar cand sunt rumeniti, proaspeti scosi din cuptor "inghesuiti-i" intr-o tava mai mare si cu ajutorul unei pensule "pictati" mucenicii cu acest sirop. Pe deasupra, presarati nuca si...s'aveti pofta!!!

PS- reteta mai bine o scriu mai tarziu, poate va foloseste la anu' :)



marți, 25 februarie 2014

TORT "Clara"

Acest tip de tort un alt  inceput pentru mine ...

... "prelucrarea" si confectionarea fondant-ului apartine in exclusivitate sotului meu caruia ii multumesc si pe aceasta cale.. este rabdator cu mine, asa ca sa amintesc doar o calitate :)

Ideea straturilor nu ne apartine, a fost sugestie din partea beneficiarei...asadar, va rog sa admirati culorile caci despre gust...mai vorbim :)


marți, 3 decembrie 2013

Prajitura cu cacao si crema de nuci - Cacao & walnuts cream cake





S'apropie SARBATORILE !!!!!!!!!!!

Prajitura aceasta este impecabila alaturi de o cana cu lapte. O ador!
Sarbatorile de iarna o pun in evidenta caci acum este "vremea" ei. Nucile cu blatul de cacao devin o combinatie irezistibila.

Ce sa mai lungesc, va spun sincer, vorba baiatului meu: "e buna rau!" :))

rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor

Festive cake - : TORT DE SARBATOARE !!!



Un delicios tort cu trei blaturi în trei arome diferite, ciocolată, caramel și lapte. Crema de vanilie ce îmbină aceste trei blaturi însiropate și glazura de ciocolată amăruie, fină fac din acest tort dulcele perfect pentru sărbătorile de iarnă. Sunteti bineveniti!!!
https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa

rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor

joi, 17 octombrie 2013

mini TARTE cu crema de lapte si prune - miniTARTS with milk cream & plums

Pentru amiaza  unei splendide zile de autentica toamna .... la o cafea si un ceai,  prajiturile de casa nu ne lipsesc.. vreti si voi? 

Pentru cine doreste, pentru cine pofteste: prajituri de casa la tine acasa!!

https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa


rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor

miercuri, 21 august 2013

RECOMANDARE - prajituri de casă - Homemade cakes

Pentru că am fost cam ocupată în ultimul timp vă dau o sugestie unde veți găsi o varietate de ... 
Prăjituri de casă la tine acasă! 
https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa

Nu vă spun mai multe, vă las să descoperiți singuri.
așadar .... S'aveti poftă! 
(asta ca să citez un contemporan în viață :))


https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa

PS- Să nu uitați - pe www.gastromag.ro gasiți TOTUL PENTRU BUCATARIA VOASTRĂ !



https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa



miercuri, 24 iulie 2013

MiniGogosi... de vara :))

Ciambelline per estate...... Summer donnuts!!!


                Eu sunt o persoana căreia îi place VARA, mă simt mai in largul meu.... Acest anotimp care vine brusc si "trece" prea repede reprezintă în "accepţiunea" mea: vacanţe, călătorii, prieteni,  zile lungi de vară, mare, nisip, scoici, răcoarea pădurilor, serile înstelate petrecute împreuna cu cei dragi şi "acompaniate" cu licori răcoroase si DESERT-uri. Si pentru ca cei dragi, respectiv, al meu soţ nu refuza sa deguste deserturile, sub orice forma ar fi mi-a venit ideea să-i pregătesc: gogoşi.  
     Sincer, nu mă dau în vânt după acestea dar ele fac parte din copilăria noastră când bunicile noastre pricepute ne pregăteau si gogoşi pe lângă alte bunătăţi.


Ca să fiu mai rapidă   iată rezultatul: acestor  ineluşe şi steluţe...

Ce aveţi nevoie ca ingrediente :
1kg făină, (eu folosesc cu încredere marca Dobrogea, nu am dat greş )
50g drojdie, (poate fi si proaspăta, eu am pus 2 pliculeţe praf dizolvate in lapte călduţ)
300ml lapte
100ml ulei
200g zahăr,
3 gălbenușuri,
zahăr vanilat, coajă de lămâie, praf de sare

      Dizolvaţi într-un vas drojdia praf cu puţin lapte şi lăsaţi să facă mici bule de aer deasupra. Dar dacă este proaspătă amestecați-o cu o linguriță de zahăr până se topește, presărați puțină făină și lăsați deoparte până crește.  Separat într-un castron amestecaţi gălbenușurile  cu sare și coajă de lămâie.   Puneți laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat într-un vas la fiert până se încălzeşte si se dizolvă zahărul. 
      Într-un bol mai mare cerneți făina și adăugaţi gălbenuşurile. Peste  făină  turnaţi laptele călduţ apoi amestecați să se răcească (dacă este prea cald riscaţi să nu-si facă efectul drojdia). După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile apoi incorporați drojdia.   Frământați și omogenizați. Din când în când adăugați ulei frământând în continuare până aluatul devine neted.  Acoperiți cu un şervet sau cu folie de plastic și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, întindeţi din aluat o foaie şi decupaţi cu diverse forme. Puneţi pe foc într-o tigaie adânca ulei din abundenţă  şi prăjiţi gogoşelele pe ambele părţi.  Pudraţi cu zahar şi serviţi.
Nu ştiu cum să vă povestescîn cuvinte  URMAREA... ne-am lins pe degete..  :))
S'aveți poftă!

sâmbătă, 20 iulie 2013

Prajitura INEL cu inghetata si cacao - Ice cream & chocolate cake

O idee deosebita pentru prieteni deosebiti! 

     Pentru că a trecut ceva vreme de la ultima postare si pentru că între timp a venit vara, va sugerez un un DESERT "combinat" cu înghetată. Este un "amalgam" între ciocolata, inghetata si cacao....
Ideea a fost de-a ne "răcori papilele gustative"  pentru aceste zile de vara  si recunosc că nu am dat gres... se auzeau doar exclamatii de ... "bun, bun...!"."mai vreau!", "mai este?" ..cam asa, incet, incet a "disparut"!

  

duminică, 5 mai 2013

PAȘTE FERICIT!!! ...Happy Easter!!!


My "work"...A basket full of eggs !!! :)  Cos plin cu ouă !!!

Mon "oeuvre" :) !!

 
O zi superbă de Paști cu multe bucurii alaturi de prieteni si familie, așa s-a petrecut la noi!
Dragilor, dragelor vă doresc Sărbători binecuvântate de lumina Învierii!
Aceasta idee este ușoară dacă veti frământa un aluat din: 500g făină, 40ml ulei, 3 ouă, 70ml oțet și 125ml apă (eu am mai adăugat - total 140ml).
Înveliți în folie alimentară și lăsați 1 oră să se "odihnească" :)
Din acest aluat elasticpuneți deoparte un sfert pentru mânere iar din restul  întindeți o foaie din care tăiați fâșii. Luați un bol rezistent la cuptor și înveliți-l în folie de aluminiu. Așezați fâșii astfel încât să fie impare apoi începeți și "împletiți" coșulețul. 
Cum se vede în fotografie - ungeți cu ou și introduceți la cuptor până se rumenește.


La mine au ieșit 2 bucăți, unul mai mare - pentru pâine - altul mai mititel - pentru ouă. 
Pentru mânere, împletiți din fâșii, ungeți cu ou, așezați în tavă, îndoiți ușor și coaceți.
S'aveți poftă si spor la "lucru" !!!! :) 

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Tort de ..FLORII !!!! La multi ani!

Florii cake !!!!! Happy Birthday!!!!

Pentru toate prietenele care poarta nume de floare: LA MULTI ANI !!!
De asemenea îi urez multe bucurii și realizări nenumărate  Lilianei!!!
Dragilor, mă voi strădui căt mai curând să vă scriu reteta dar pe scurt ar fi cam așa: blat cu cacao si migdale, crema cu mascarpone si cremă de ciocolată ...  Cei din familie au stabilit: nu trebuie să lipsească de pe masa de Paști..deci Repetitio est mater studiorum (Repetitia este mama invataturii) 
rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor



duminică, 31 martie 2013

Cozonăcei cu scorțisoară

- Mini-sweet bread with cinnamon or     mini-panettone con canella


Tuturor celor  care sărbătoresc Sfintele Sărbători Pascale numai gânduri frumoase !!! Paste Fericit!

A tutti quelli che festegianno oggi la Santa Pasqua, i miei belli pensieri!
Felicissima Pasqua!

To all who celebrate Holy Easter holidays only beautiful thoughts!
Happy Easter!