marți, 28 februarie 2012

Almonds cake sau mai simplu...Prajitura cu migdale


Sunt grabita, si-s grabita...vorba poeziei
- mai am pregatite cateva surprize dulci in asteptare...Am gasit aceasta reteta acum cateva zile si mi-a placut atat de mult combinatia incat o impartasesc cu voi. Este usor de preparat iar gustul este inconfundabil, mai ales datorita migdalelor. Eu am omis s-o pudrez cu zahar caci deja este dulce dar voi, daca doriti puteti sa-i presarati un praf pe deasupra. Iata ce ingrediente trebuie sa aveti pentru 20 bucati:
4 ouă
400g făină
350g miere
200g zahăr
300g unt
1 1/2 linguriţă scortisoara
1 linguriţă cuişoare pisate
1 linguriţă nucşoara
300g migdale
Intr-un vas puneţi untul, zahărul, mierea şi 2 linguri apă, la foc potrivit. Trebuie să se topească untul şi zahărul să se dizolve. Puneţi vasul deoparte şi lăsaţi să se răcească. Amestecaţi făina cu nucşoara, scorţişoara şi cuişoarele. Turnaţi peste compoziţia cu miere, treptat, amestecând mereu. Adăugaţi şi ouăle bătute şi bateţi bine compoziţia, până când devine omogenă. Puneţi-o la copt într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra aşezaţi migdalele curăţate de pieliţele maronii. Coaceţi la foc potrivit 40- 50 minute, până când este rumenită.

marți, 14 februarie 2012

Tort Sacher


Draga mea Roxana,

Aceasta reteta iti este dedicata cu toata prietenia... M-am gandit ca numai tie ti se poate potrivi acest tort-inimioara (chiar daca nu se vede prea bine forma acestuia). Dupa cum stiu iti place Germania, parca era si Austria pe undeva p'acolo in preferinte. Iata, de ce iti este dedicat acest dulce. In plus, mai este si clasic si faimos, dupa cum spuneam, in Austria creat de Franz Sacher. La baza, tortul este alcatuit dintr-un blat de cacao, combinat cu cel mai bun gem de caise si imbracat intr-un strat de glazura de ciocolata. Povestea tortului incepe odata cu Wenzel Clemens Prince Matternich, supranumit “atotputernicul vizitiu al Europei”, care a ordonat pentru oaspetii de rang inalt un desert pe masura acestora. Tot povestea spune ca pe vremea aceea, bucatarul sef era bolnav, iar sarcina i-a revenit ucenicului sau de numai 16 ani, Franz Sacher. Prajitura a avut un succes rasunator printre invitati.
Am descoperit si eu acest desert care m-a ispitit!!! Sunt nenumarate fotografii cu acest tort celebru..., asadar n-am ce sa fac, voi adauga si eu una..:))
Pentru ingrediente pregatiti:
125g unt,(la temperatura camerei)
160g ciocolata amaruie (eu am pus cu lapte)
8 linguri zahar
12 linguri faina
4 linguri gem caise
2 linguri rom (puteti inlocui cu coniac)
Glazura:
250ml frisca lichida
320g ciocolata (musai, amaruie)
Ornare: fulgi de migdale
Pregatiti tava adecvata (eu am gasit o forma de inimioara), ungeti-o cu unt si tapetati-o cu cacao. Frecati untul cu 6 linguri de zahar pana se dizolva. Adaugati galbenusurile, vanilia si omogenizati. Topiti ciocolata. Eu am pus-o la microunde.. (mare descoperire acest aparat :)) - intr-un minut s-a topit). Turnati-o in crema cu unt, amestecand in continuare. Bateti albusurile spuma, adaugati cele 2 linguri de zahar ramase. Trebuie sa devina o spuma ferma. Amestecati prin rasturnare in aluatul cu ciocolata. Puneti in tava si tineti la cuptor, aprox.40 minute. Faceti proba cu scobitoarea. Incalziti gemul si dizolvati-l cu lichiorul. Taiati blatul in 2 foi dupa ce s-a racit. Ungeti primul blat cu gemul de caise apoi adaugati-l pe cel de-al doilea. Un sfat- eu am constatat ca gemul nu a insiropat destul blaturile - astfel daca doriti puneti mai mult gem. Pentru glazura: puneti frisca intr-un vas pe foc pana se incalzeste bine apoi adaugati ciocolata bucatele. Amestecati pana se omogenizeaza si lasati sa se raceasca putin. Turnati peste tort si tineti la frigider pentru 1 ora. Mi-a ramas putina glazura si am incercat sa scriu... evident numele celebrului Sacher .. mi-a iesit cam MARE litera S..dar s-a mancat la fel de bine :)) Pentru viitorul tort voi lua lectii de caligrafie... Ornati cu fulgi de migdale pe margini.

PS-Roxana, m-am grabit sa termin "opera" astfel incat iar am "sarit" peste fotografiile etapelor :( :(


miercuri, 8 februarie 2012

Freazing rain - from our windows in Bucharest


Dearest friends,revin cu aceasta postare -dupa o absenta din lumea blogger-ilor culinari...
Nu m-am putut abtine sa nu postez aceasta fotografie. Nu este foarte spectaculoasa dar merita retinuta caci acest fenomen se intampla destul de rar.
Aceasta schimbare climateriologica... este explicata astfel de unii specialisti:
Usually freezing rain is associated with the approach of a warm front when cold air, at or below freezing temperature, is trapped in the lower levels of the atmosphere as warmth streams in aloft.

A graph showing the formation of freezing rain with relation to the formation of snow, sleet, and rain. Derived from two figures in (Gay, David A.; Robert E. Davis (1993-12-30).

Daca au fost expliciti acesti specialisti, ramane sa decideti voi...
Am vazut imagini mai mult decat spectaculoase de la Marea Neagra cu "ocazia" marelui inghet... Minunate peisaje! Meravigliose!!!
Ce sa mai zic, vorba unui clasic in viata: "Iarna nu-i ca vara!" :))

vineri, 23 decembrie 2011

Sarbatori Fericite!!!


Clinchetul clopoteilor si mireasma crengilor de brad sa va aduca farmecul Sarbatorilor si bucurie in suflet !!!!

joi, 22 decembrie 2011

Cornulete... ca la mama


Cornulete ca la ...mama :)

Pregatirile de Craciun si aglomeratia cauzata de apropierea Sarbatorilor scurteaza TIMPUL. Aceste cornulete...sunt delicioase, fragede si intotdeauna sunt prea putine.... :( De aceasta data am facut reteta injumatatind toate cantitatile. sperand ca vor fi de-ajuns, plus ca ma grabeam sa termin... deh :( Dar au disparut instantaneu din fata ochilor nostri..:)).. just like this.. lasand doar o miresma prin bucatarie

 Fiindca unii prieteni au sacrificat porcul iar din "prelucrarea" lui a rezultat si untura,  am primit in dar acest ingredient esential!!!. (Fragezimea cornuletelor - daca adaugati untura)





Sarbatori Fericite!!!!
Buon Natale e Felice Anno Nuovo!!!!

Merry Christmas and a Happy New Year!!!

Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins Neue Jahr!
Joyeux Noël et bonne année!!!!

Веселого Рождества и счастливого Нового года!!

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος !!!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tort cu portocale si kiwi/ (Torta all'arancia e kiwi)



Acest tort are o mica poveste - in primul rand, daca o Printesa isi doreste tort cu portocale si kiwi atunci bagheta magica a implinit dorinta.. .
In al doilea rand, este o reeditare a versiunii simple postata in blogul meu acum ceva vreme - a fost ca o raza de soare intr-o zi mohorata de iarna ...!!


Pentru instructiuni si reteta, va voi trimite pe mail.. :))  la cerere  :)

luni, 28 noiembrie 2011

Prajitura cu bezea - Meringue cake


Sincer, mi-era tare dor de această prăjitură!
Sărbătorită zilele trecute Sfânta Ecaterina, cum o cheamă pe mama, a readus in memoria mea, gustul inconfundabil al petrecerilor de altădat'..



Este o prăjitură care se face destul de uşor cu o savoare delicată oferită de nucile amestecate cu gemul de caise alături de bezea. Aluatul nu trebuie să fie vârtos - eu am greşit căci am mai presărat faină. Părerea mea, ar fi fost şi mai bună dacă renunţam la acest "pic" de faină.

Cu toate acestea, tot a fost apreciată de ai mei. 
iata pe scurt cum se prepara si ingredientele:
250g unt, 500g faina, 1 lingurita  praf de copt, 4 oua, 200g zahar pudra pt bezea, 300g nuci macinate

cerneti faina intr-un vas, adaugati untul la temperatura camerei si framantati apoi incorporati restul ingredientelor: galbenusurile, praful de copt, esenta de vanilie (cine vrea). Vom obtine un aluat molcuț pe care il intindem in tava (30x39cm) direct.

separat amestecam gemul de prune sau caise cu nucile apoi intindem peste aluatul din tava

albusurile presarate cu un praf de sare, batute spuma iar cand este ferma adaugam treptat zaharul.
bezeaua o adaugam peste stratul de gem si punem la cuptor aprox 30 min la 180 grade

am scris-o pe scurt  ca sa mai prind si eu o bucatica :)

sa ne fie cu bucurie!!!

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

TRECUTE muscate... in noiembrie!!!








Nu-i asa ca-s superbe!!!!!
Am spus ca ma voi preocupa numai de dulciuri in acest blog dar exista o exceptie care sa confirme regula.
Nu pot sa nu postez aceste imagini ... mi-este imposibil, am rezistat cu greu dar recunosc, imi plac prea mult.
Sunt muscatele de pe balcon!
Le ador, ele mi-au tinut companie toata vara, mi-au "ascultat" vorbele, mi-au incantat privirea, de cele mai multe ori cand stateam la aer, pe balcon, au fost "prezente" la toate conversatiile mele telefonice cu prietenele din vremea aceea... Dar vremea a trecut, ele au palit, s-au scuturat ca si prieteniile mele cele atat de "actuale"atunci, si atat de trecute azi... a sosit toamna si cu ea, frigul, vremea rece, vantul...
Pe taramul nemarginit al timpului urmele pasilor nostri prin viata se pierd lasand locuri altor si altor pasi. Poate ne poarta reminescentele sau amintirea multora sau poate ca regasirea se conjuga simultan cu redevenirea... Dar ce sens are sa traim din iluzii.. cand o singura clipa de fericire este castigata dupa ore, zile, saptamani de asteptari si... atunci zambim..!

Bucurati-va de cat mai multe clipe adevarate di fericite!!!

marți, 22 noiembrie 2011

Prajitura cu mirodenii - Spice's cake


Ce sa va spun despre aceasta "nebunie" de prajitura??? Arome nebanuite si un amestec surprinzator pentru mine. no comment va las pe voi sa o descoperiti - iata reteta:

Prajitura cu mirodenii-
250g făină,
300g zahăr,
5 ouă,
1 linguriţă scorţişoară,
1/2 linguriţă cuişoare sfărâmate,
1/4 linguriţă nucşoară rasă,
1/4 linguriţă cardamon,
250g alune (migdale sau nuci zdrobite),
1 linguriţă coajă portocale,
1 linguriţă coajă de lamaie
100g ciocolată neagră
1 linguriţă esenţă de vanilie

GLAZURA:
200g zahăr praf
2 albuş
100g ciocolată neagră

Bateţi ouăle cu zahărul până când obţineţi o compoziţie cremoasă şi se dizolvă zahărul. Adăugaţi făina in care ati amestecat scorţişoara, nucşoara, cuişoarele şi cardamonul. Incorporaţi ciocolata topită. Puneţi în compoziţie şi alunele, coaja de portocala, coaja de lamaie si esenta de vanilie, amestecând mereu. Turnaţi compoziţia într-o tavă dreptunghiulara, unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt şi puneţi-o la copt.
Pentru Glazura
Separat, bateţi albuşurile cu zahărul praf, până când obţineţi o spumă apoi adăugaţi ciocolata topită, treptat, amestecând încontinuu. Puneţi compoziţia la foc până când începe să clocotească. Amestecaţi mereu, cât vasul este pe foc. Turnaţi amestecul peste prăjitura caldă, scoasă din cuptor. Mai puneţi-o pentru 5 minute la cuptor. Scoateţi prăjitura şi lăsaţi-o la răcit înainte de a o tăia.


sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Prajitura cu branza dulce


Zilele trecute, incercand sa trec mai usor peste diminetile cetoase si serile racoroase ale acestei toamne, mi-a venit ideea de-a combina branza dulce cu aluatul de la o placinta (cea cu dovleac). Asta si pentru ca ai mei, de-ai casei, adora placinta cu branza. Mie mi s-a parut ca ar fi trebuit sa pun mai multa branza, era cam pierduta prin compozitie, s-a dispersat. Voi  mentiona in reteta o cantitate indestulatoare, ca sa se simta gustul..
Azi, postez doar fotografia... din lipsa de timp dar va asigur - ma voi mobiliza si ma apuc de scris cat mai repede - pana nu se raceste :)

Am revenit.. cu reteta, asa cum am promis.
Sa va spun cat mai pe scurt - aluatul se face - (cum am mentionat mai sus) ca la placinta cu dovleac.Nu stiu daca a ramas link-ul, daca nu.. voi mai incerca sa "depasesc" tehnica asta moderna...:) :(
http://sorinalu.blogspot.ro/2011/10/placinta-cu-dovleac-pumpkin-pie.html

Mie mi-a ramas jumatate cand am pregatit placinta si am pus-o la rece, pana a doua zi.
Pentru umplutura, amestecati 800g branza dulce, 250g zahar, coaja de lamaie, 4 oua, zahar vanilat, 50g stafide. Nu trebuie sa fie prea lichida - se poate intampla dupa ce se topeste zaharul. In astfel de situatii puteti adauga 2-3 linguri de gris. Daca doriti, puteti sa amestecati branza dulce cu branza sarata.. dupa preferinte.

Din aluat intindeti o foaie. Eu am facut-o  mai subtire ceea ce n-a fost bine caci s-a rupt, pe-alocuri... :(
Asezati foaia intr-o forma rotunda de diametru 24cm. Trebuie sa tapetati si peretii vasului. Turnati umplutura apoi acoperiti cu marginile aluatului. Ungeti cu ou si coaceti aproximativ 45 min pana devine aurie.Pudrati cu zahar.
Este potrivita pentru inveselirea unor dimineti autumnale, pline de ceata si alte gri-uri alaturi de o cafea aromata sau ceai.
Pofta buna!

vineri, 7 octombrie 2011

Placinta cu dovleac - Pumpkin pie :)) - RELOADED :))

Stiti cum mi-a venit ideea: ieri vorbeau niste prietene ca este vremea placintelor cu mere, cu dovleac, cum se face, ce se pune.. etc.. Asa m-au "pornit" sa pregatesc placinta cu dovleac. Acasa, imi lipsea tocmai elementul principal - dovleacul - zucca(it), pumpkin(eng). Am dat "fuga" la supermaket si-am gasit ce-mi trebuia: dovleac placintar - cum se mai spune pe la noi. Din carnetul cu retete am ales un aluat care mi s-a parut cel mai rapid, o reteta verificata de o prietena Mia si m-am apucat - de "trebusoara" - pardon' de treaba Ca ingrediente:
Aluat:
2 oua,
125ml apa,
125ml ulei,
700g faina,
10g praf de copt (1 plic),
10g zahar vanilat (1 plic),
150g zahar pudra
praf de sare

Umplutura: 1,
1,2 kg dovleac,
1 lingurita scortisoara,
200g zahar.
Spalati, curatati dovleacul de coaja, taiati-l in bucati si dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari. Puneti-l intr-un vas la foc mic si adaugati zaharul si scortisoara. Trebuie sa se inmoaie usor. Atasez aceasta fotografie si pentru prietenul nostru Ovidiu care mi-a sugerat ca ar fi bine sa postez cateva imagini si din "procesul tehnologic" nu numai FINALITATEA.


Intr-un castron amestecati faina, sarea, praful de copt si zaharul apoi adaugati ouale batute. Incorporati apa si uleiul in compozitie. Aluatul trebuie sa fie elastic si, cum zice o prietena - de consistenta lobului urechii - :))


Deci, sa continuam: Impartiti aluatul in 2 parti. Intindeti o foaie cu care tapetati tava
Peste foaia din tava puneti umplutura de dovleac.


Acoperiti cu o a doua foaie si ungeti cu putina smantana sau ou. Eu aveam smantana in casa. Puneti la cuptor timp de 45 min, cu aproximatie - important este sa se rumeneasca usor. Pudrati cu zahar.
Acest aluat il puteti folosi la placinta cu mere si cu branza.
Ai mei acasa, aseara nu mai aveau rabdare si "zumzaiau" pe langa mine: cand e gata?, cand o gustam?, ce bine miroase...s.a.m.d
S'aveti pofta!!!!

miercuri, 5 octombrie 2011

Prajitura cu mere si iaurt



...A venit toamna.. cum spune Nichita Stănescu.
Dar ce toamnă aurie! Plină de bunătăţi de la mama, de la prieteni... Mama a pregătit nelipsita zacuscă, suc de roşii şi alte minunăţii cu care ne-a umplut cămara. Zilele trecute am primit de la o bună prietenă a noastră, Dănutza Iliutza, cum îi spun eu, nişte mere nemaipomenit de gustoase, le puteţi admira în aceasta fotografie.. de mai jos.

Dragilor, gustul este acela din amintirile copilăriei mele petrecuta destul de des in Transilvania, cei care au avut vacanţe la ţară, poate mă înţeleg. Alergam prin livada bunicilor şi nu pierdeam ocazia de-a mă căţăra prin copaci după fructe, scuturam nucii,... alergam găinile, „culegeam” ouăle din cuibare şi multe alte năzbâtii. Minunaţii mei bunici nu se supărau niciodată la câte trăsnăi mai făceam împreună cu verişorii mei. Iarna ne trimiteau mere ionatane pe care le păstram înşiruite frumos între geamuri. Nişte „rotocoale” colorate …
De la aceste mere mi-a venit ideea să prepar un dulce cum spun ai mei. Aşadar, m-am mobilizat, mi-am amintit că am o reţetă de la o prietenă din Italia. Ea îi spunea "torta con la mela" - eu îi spun - prăjitură cu mere şi iaurt. Delicioasă pentru micul dejun .....se pregăteşte destul de repede iar până dimineaţă, a „zburat” din tavă. Abia am reuşit să păstrez aceste "dovezi" .. ENJOY !!

Pentru reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

250ml iaurt
250g zahăr pudră
350g făină
4 ouă
coajă de lămâie
1 plic praf de copt
100ml ulei
3-4 mere
Nuci, migdale zdrobite
Frecaţi zahărul cu gălbenuşurile până devin o cremă albicioasă. Adăugaţi treptat uleiul ca la maioneză. Incorporaţi apoi iaurtul, făina şi praful de copt stins cu zeama de lămâie. Spălaţi şi curăţaţi merele de coaja, tăiaţi-le în feliuţe neregulate şi incorporaţi-le în compoziţie. Separat bateţi albuşurile spumă cu puţină sare şi amestecaţi-le în compoziţie, prin răsturnare. Turnaţi într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt şi presăraţi nucile şi migdalele. Ţineţi la cuptor aproximativ 40 de minute până se rumeneşte. Presăraţi zahăr pudră.









joi, 15 septembrie 2011

BRIOSE cu cafea si scotisoara


A sosit si momentul inceperii scolii!!!
Stiu ca sunt in urma cu cateva zile dar totusi, pe vremea noastra scoala, se stia, incepea pe 15 septembrie. Asadar, eu consider ca scoala incepe de azi si, deasemenea, si toamna (cu toate ca vremea de afara nu confirma vremea de septembrie). Am gasit ceva mai usor de gustat la micul dejun, pentru baietul meu. "Pentru de dimineata" cum zice la reclama. Le-a descoperit gustul si in ultima vreme, mi le cere cam des. Inteleg si de ce, a descoperit aroma de cafea din continut si ii cam place.
Cafeaua... recunosc, si eu o savurez cu mult nesat la birou iar daca o "acompaniez" cu o briosa, (nu mai multe caci dieta nu permite) ma binedispun pentru toata ziua. Sper ca si Andrei sa capete o "doza" de optimism de fiecare data cand va gusta briosele. Ma intreb cum sa pot "pastra" (ascunde) macar 3 briose pentru prietena mea Gabriela & Co. - sigur ii va placea.
Ca sa nu mai lungesc vorba, postez reteta pentru cine vrea sa incerce:
- ingrediente lichide:
120g iaurt simplu,
150ml cafea proaspata -poate fi chiar esspreso
100ml ulei
1 lingura rom
1 ou
- ingredientele solide:
350g faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
praf de sare
200g zahar (poate fi si brun)
1 lingurita scortisoara
100g ciocolata sfărâmată
50g ciocolata (fulgi) - se poate inlocui cu migdale, alune zdrobite.

Cu ajutorul mixerului bateti oul apoi adaugati zaharul. Incorporati treptat uleiul, cafeaua si iaurtul. Intr-un castron cerneti faina, adaugati praful de copt, bicarbonatul si sarea. Peste acestea turnati ingredientele lichide si omogenizati cat mai rapid. Puneti ciocolata bucatele apoi umpleti formele de briose. Presarati fulgi de ciocolata sau migdale zdrobite. Puneti la cuptor pentru aprox. 30 min apoi incercati cu o scobitoare.
Trebuie sa va spun ca s-a răspândit un miros ademenitor de cafea proaspata macinata.. am rezistat cu greu :(