luni, 2 iunie 2014

TORT pentru Eduard-Andrei - ciocolata, cheese si creme: vanilie si ciocolata

Un tort "construit" cu migala si drag pentru un baietel numit Eduard-Andrei.

Pentru detalii ne gasiti pe pagina noastra de Facebook: 
Prajituri de casa la tine acasa


miercuri, 12 martie 2014

Clasicii ..mucenici moldovenesti !!!!




Asadar, vorbim, povestim cateva vorbe despre mucenicii moldovenesti! 

                       Dintre  practicile stravechi, nu s-a pierdut obiceiul ca femeile sa coaca in aceasta zi   40 de "figurine" din aluat, denumite "sfintisori" sau "mucenici" iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu. În credința populară în ziua mucenicilor, 9 martie se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale iernii si inceputul primăverii, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.  Aceștia au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, o stilizare a formei umane.
In zona Dobrogei mucenicii sunt mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorţişoara și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. In Moldova au aceeași forma dar se fac mai mari, copţi şi pufoşi, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă.
       
Ce as mai putea spune? Sincer,  au ceva special ... acesti sfintisori, altfel,  bucataria era parfumata :) si prevedeam "asaltul" catre tava proaspat scoasa din cuptor.... am "prins" cateva bucati pentru a împărţi iar dimineata, am remarcat ca au mai scăpat câtiva :)
Aluatul este cel dospit cu drojdie proaspata similar cu cel de la poale-n brâu .. asadar ce "spune"  reteta mea, pe scurt:
1kg faina, 
4 galbenusuri, 
500ml lapte, 
50g drojdie proaspata, 
100g unt, 
250g zahar, 
150ml ulei
1 plic zahar vanilat
Pentru uns: 1 galbenus ou, miere si 100g nuca taiata marunt au macinata.

Intr-un bol dizolvati drojdia cu putin zahar apoi presarati putina faina si asezati intr-un loc caldut deoparte până crește.Separati galbenusurile de albusuri. (eu pastrez albusurile pentru mini-pavlove sau pricomigdale), peste care adaugati putina sare si coaja de lamaie.
Cerneti faina intr-un vas mai mare. Puneți intr-un vas pe foc,  laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat  până se topește zaharul. Turnați peste făina cernută și amestecați ca să se răcească. După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile și incorporați drojdia. Topiți untul și turnați treptat peste aluat în timp ce omogenizați bine. Frământați și din când în când adăugați ulei frământând în continuare. Eu am frământat aproximativ  30 minute,  până se apareau cateva "bule" de aer. Pentru acelea dintre voi care aveti masina de paine  este de-ajuns sa framantati pana ce aluatul se desprinde de pe marginile vasului si devine elastic.Acoperiți și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, împărțiți aluatul în mai multe parti. Intindeti si formati "suluri" pe care le impletiti cate doua si apoi "formati" cifra opt lipind capetele. Asezati-i intr-o tava tapetata cu hartie pana cresc, aprox.20 min apoi ungeti cu galbenus de ou si coaceti in cuptorul incalzit. Dizolvati mierea cu putina apa iar cand sunt rumeniti, proaspeti scosi din cuptor "inghesuiti-i" intr-o tava mai mare si cu ajutorul unei pensule "pictati" mucenicii cu acest sirop. Pe deasupra, presarati nuca si...s'aveti pofta!!!

PS- reteta mai bine o scriu mai tarziu, poate va foloseste la anu' :)



marți, 25 februarie 2014

TORT "Clara"

Acest tip de tort un alt  inceput pentru mine ...

... "prelucrarea" si confectionarea fondant-ului apartine in exclusivitate sotului meu caruia ii multumesc si pe aceasta cale.. este rabdator cu mine, asa ca sa amintesc doar o calitate :)

Ideea straturilor nu ne apartine, a fost sugestie din partea beneficiarei...asadar, va rog sa admirati culorile caci despre gust...mai vorbim :)


marți, 3 decembrie 2013

Prajitura cu cacao si crema de nuci - Cacao & walnuts cream cake





S'apropie SARBATORILE !!!!!!!!!!!

Prajitura aceasta este impecabila alaturi de o cana cu lapte. O ador!
Sarbatorile de iarna o pun in evidenta caci acum este "vremea" ei. Nucile cu blatul de cacao devin o combinatie irezistibila.

Ce sa mai lungesc, va spun sincer, vorba baiatului meu: "e buna rau!" :))

rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor

Festive cake - : TORT DE SARBATOARE !!!



Un delicios tort cu trei blaturi în trei arome diferite, ciocolată, caramel și lapte. Crema de vanilie ce îmbină aceste trei blaturi însiropate și glazura de ciocolată amăruie, fină fac din acest tort dulcele perfect pentru sărbătorile de iarnă. Sunteti bineveniti!!!
https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa

rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor

joi, 17 octombrie 2013

mini TARTE cu crema de lapte si prune - miniTARTS with milk cream & plums

Pentru amiaza  unei splendide zile de autentica toamna .... la o cafea si un ceai,  prajiturile de casa nu ne lipsesc.. vreti si voi? 

Pentru cine doreste, pentru cine pofteste: prajituri de casa la tine acasa!!

https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa


rețetă eliminata pentru protejarea drepturilor de autor

miercuri, 21 august 2013

RECOMANDARE - prajituri de casă - Homemade cakes

Pentru că am fost cam ocupată în ultimul timp vă dau o sugestie unde veți găsi o varietate de ... 
Prăjituri de casă la tine acasă! 
https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa

Nu vă spun mai multe, vă las să descoperiți singuri.
așadar .... S'aveti poftă! 
(asta ca să citez un contemporan în viață :))


https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa

PS- Să nu uitați - pe www.gastromag.ro gasiți TOTUL PENTRU BUCATARIA VOASTRĂ !



https://www.facebook.com/PrajituriDeCasaLaTineAcasa



miercuri, 24 iulie 2013

MiniGogosi... de vara :))

Ciambelline per estate...... Summer donnuts!!!


                Eu sunt o persoana căreia îi place VARA, mă simt mai in largul meu.... Acest anotimp care vine brusc si "trece" prea repede reprezintă în "accepţiunea" mea: vacanţe, călătorii, prieteni,  zile lungi de vară, mare, nisip, scoici, răcoarea pădurilor, serile înstelate petrecute împreuna cu cei dragi şi "acompaniate" cu licori răcoroase si DESERT-uri. Si pentru ca cei dragi, respectiv, al meu soţ nu refuza sa deguste deserturile, sub orice forma ar fi mi-a venit ideea să-i pregătesc: gogoşi.  
     Sincer, nu mă dau în vânt după acestea dar ele fac parte din copilăria noastră când bunicile noastre pricepute ne pregăteau si gogoşi pe lângă alte bunătăţi.


Ca să fiu mai rapidă   iată rezultatul: acestor  ineluşe şi steluţe...

Ce aveţi nevoie ca ingrediente :
1kg făină, (eu folosesc cu încredere marca Dobrogea, nu am dat greş )
50g drojdie, (poate fi si proaspăta, eu am pus 2 pliculeţe praf dizolvate in lapte călduţ)
300ml lapte
100ml ulei
200g zahăr,
3 gălbenușuri,
zahăr vanilat, coajă de lămâie, praf de sare

      Dizolvaţi într-un vas drojdia praf cu puţin lapte şi lăsaţi să facă mici bule de aer deasupra. Dar dacă este proaspătă amestecați-o cu o linguriță de zahăr până se topește, presărați puțină făină și lăsați deoparte până crește.  Separat într-un castron amestecaţi gălbenușurile  cu sare și coajă de lămâie.   Puneți laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat într-un vas la fiert până se încălzeşte si se dizolvă zahărul. 
      Într-un bol mai mare cerneți făina și adăugaţi gălbenuşurile. Peste  făină  turnaţi laptele călduţ apoi amestecați să se răcească (dacă este prea cald riscaţi să nu-si facă efectul drojdia). După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile apoi incorporați drojdia.   Frământați și omogenizați. Din când în când adăugați ulei frământând în continuare până aluatul devine neted.  Acoperiți cu un şervet sau cu folie de plastic și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, întindeţi din aluat o foaie şi decupaţi cu diverse forme. Puneţi pe foc într-o tigaie adânca ulei din abundenţă  şi prăjiţi gogoşelele pe ambele părţi.  Pudraţi cu zahar şi serviţi.
Nu ştiu cum să vă povestescîn cuvinte  URMAREA... ne-am lins pe degete..  :))
S'aveți poftă!