Asadar, vorbim, povestim cateva vorbe despre mucenicii moldovenesti!
Dintre practicile stravechi, nu s-a pierdut obiceiul ca femeile sa coaca in aceasta zi 40 de "figurine" din aluat, denumite "sfintisori" sau "mucenici" iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu.
În credința populară în ziua mucenicilor, 9 martie se încheie zilele
babelor, zilele capricioase ale iernii si inceputul
primăverii, lăsând loc
zilelor moșilor, zile calde. Ace
știa au
forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic,
o stilizare a formei umane.
In
zona Dobrogei mucenicii
sunt mici și sunt
fierți în apă cu zahăr,
scorţişoara
și nucă, simbolizând
lacul în care au fost arunca
ți Sfin
ții
Mucenici. In Moldova au
aceeași forma
dar se fac mai mari, copţi şi pufoşi, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă.
Ce as mai putea spune? Sincer, au ceva special ... acesti sfintisori, altfel, bucataria era parfumata :) si prevedeam "asaltul" catre tava proaspat scoasa din cuptor.... am "prins" cateva bucati pentru a împărţi iar dimineata, am remarcat ca au mai scăpat câtiva :)
Aluatul este cel dospit cu drojdie proaspata similar cu cel de la poale-n brâu .. asadar ce "spune" reteta mea, pe scurt:
1kg faina,
4 galbenusuri,
500ml lapte,
50g drojdie proaspata,
100g unt,
250g zahar,
150ml ulei
1 plic zahar vanilat
Pentru uns: 1 galbenus ou, miere si 100g nuca taiata marunt au macinata.
Intr-un bol dizolvati drojdia cu putin zahar apoi presarati putina faina si asezati intr-un loc caldut deoparte până crește.Separati galbenusurile de albusuri.
(eu pastrez albusurile pentru mini-pavlove sau pricomigdale), peste care adaugati putina sare si coaja de lamaie.
Cerneti faina intr-un vas mai mare. Puneți intr-un vas pe foc, laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat până se topește zaharul. Turnați peste făina cernută și amestecați ca să se răcească. După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile și incorporați drojdia. Topiți untul și turnați treptat peste aluat în timp ce omogenizați bine. Frământați și din când în când adăugați ulei frământând în continuare. Eu am frământat aproximativ 30 minute, până se apareau cateva "bule" de aer. Pentru acelea dintre voi care aveti masina de paine este de-ajuns sa framantati pana ce aluatul se desprinde de pe marginile vasului si devine elastic.Acoperiți și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, împărțiți aluatul în mai multe parti. Intindeti si formati "suluri" pe care le impletiti cate doua si apoi "formati" cifra opt lipind capetele. Asezati-i intr-o tava tapetata cu hartie pana cresc, aprox.20 min apoi ungeti cu galbenus de ou si coaceti in cuptorul incalzit. Dizolvati mierea cu putina apa iar cand sunt rumeniti, proaspeti scosi din cuptor "inghesuiti-i" intr-o tava mai mare si cu ajutorul unei pensule "pictati" mucenicii cu acest sirop. Pe deasupra, presarati nuca si...s'aveti pofta!!!
PS- reteta mai bine o scriu mai tarziu, poate va foloseste la anu' :)