joi, 1 martie 2012

Zebra cake (chec zebra)


Pentru ca azi incepe PRIMAVARA, calendaristic vorbind, dedic acest desert tuturor doamnelor, domnisoarelor, fetelor, fetitelor.. cu urarea de-a avea o PRIMAVARA deosebita, plina de bucurii!!!!!!
Despre Ziua de Martisor se stiu destule legende dar mie mi se pare mai cunoscuta aceasta, legata de Voinicul care a eliberat Soarele:

Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.
Sa va fie viata frumoasa ca un fir de ghiocel iesit de sub zapada!!!


Revenind la desertul dulce va marturisesc ca acest "model" de chec mi-a placut de prima data de cum l-am vazut si gustat. N-a fost greu deloc sa-l prepar la o prietena doar de postat reteta nu mi-am "adunat" puterile (imi cer scuze Roxana...!). Asadar iata ingredientele:
4oua
250g zahar pudra
250ml lapte
200ml ulei
300g faina
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita praf de copt
2 linguri cacao amaruie

Incalziti cuptorul la 180 grade. Ungeti cu ulei si tapetati cu faina o forma cu diametrul de 23cm.
Bateti ouale, zaharul vanilat si zaharul cu ajutorul unui mixer pana obtineti o compozitie de culoare deschisa. Adaugati laptele si uleiul treptat pana la omogenizare. Intr-un castron cerneti faina si amestecati cu praful de copt apoi turnati treptat din amestecul cu lapte.Consistenta compozitiei trebuie sa fie nici prea lichida, nici prea densa. Impartiti compozitia in 2 castroane si adaugati cacaoa in unul dintre acestea.
Acum ajungem la partea cea mai importanta: puneti 3 linguri din compozitia alba in mijlocul formei de copt. Peste acestea puneti 3 linguri din compozitia cu cacao, una peste alta si apoi alte 3 linguri din compozitia alba. Asa cum se observa in fotografiile de mai jos:


Puneti din fiecare compozitie cate 3 linguri, mereu in centru, una peste alta pana la final. Introduceti la cuptor aproximativ 35min. Faceti proba cu scobitoarea.
Alta imagine cu compozitia cu cacao:

Iata si "produsul" final... cu tot cu "picturi"..!!! :))