duminică, 15 aprilie 2012

Cozonac cu nucă (Panettone con noci)


Hristos a Înviat!
Sărbători luminoase și pline de iubire!!!

Pentru că anul acesta am rămas pe ultima sută de metri cu pregătirile, azi voi posta doar fotografia (ca deobicei.. :))) iar zilele următoare voi scrie rețeta acestui cozonac pufos, natural și gustos :)))

Chiar dacă a trecut vremea cozonacilor vă scriu, totuși rețeta acestui cozonac minunat, rețetă pe care o știu de la mama mea. Nu este diferită față de altele doar că in Ardeal se obișnuiește ca făina să fie opărită, așa cum se spune pe-acolo..
Așadar pentru ingrediente trebuie să aveți:
1kg făină,
50g drojdie,
500ml lapte
100g unt
300g zahăr,
4 gălbenușuri,
150ml ulei
zahăr vanilat, coajă de lămăie, praf de sare
Umplutura:
800g nucă măcinată
200g zahăr tos
50g cacao (opțional)
Pregătiți umplutura mai întâi-într-un castron amestecați nuca măcinată cu zahărul tos și cacaoa. Pentru cozonac, eu am pus cu o seară înainte gălbenușurile amestecate cu sare și coajă de lămâie. A doua zi, cerneți făina într-un vasși preărați praful de sare. Puneți laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat la fiert până se topește. Turnați peste făina cernută și amestecați ca să se răcească. Drojdia amestecați-o cu o linguriță de zahăr până se topește, presărați puțină făină și lăsați deoparte până crește. După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile și incorporați drojdia. Topiți untul și turnați treptat peste aluat în timp ce amestecați bine. Frământați și omogenizați. Din când în când adăugați ulei frământând în continuare. Eu am frământat cam 1 oră, până se iveau "bule" de aer. Acoperiți și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, împărțiți aluatul în patru părți. Eu am făcut un cozonac mai micuț și ce mi-a rămas am "împletit" o coroniță. Fiecare parte de aluat o întindeți cu ajutorul sucitorului peste care presărați umplutură. Rulați și așezați în forma de cozonac unsă cu unt. Lăsați să crească apoi ungeți cu gălbenuș de ou și puneți la cuptor timp de 45 minute. Faceți proba cu scobitoarea pentru a vedea dacă este copt.
S'aveți poftă!