marți, 4 august 2015

Prajitura cu cirese, nuci si lemon curd


Bine ati revenit si ...am revenit :)



..iata ca a trecut ceva vreme de cand nu am mai postat retete. :(  Uneori se intampla ca prioritatile sa devina MAI prioritati iar timpul sa zboare... Asadar azi va prezint o reteta usoara, de vara si nu numai caci puteti folosi fructe si proaspete si din compot cu acest pandispan. Prepararea acestuia este usor diferita fata de prepararea unuia clasic deoarece se adauga cateva linguri de apa care ajuta compozitia sa devina mai pufoasa.
iata ingredientele si instructiunile: 

blat5 oua
9 linguri apa
250g zahar pudra
50ml ulei floarea soarelui (sau din samburi de struguri..mai bun)
250g faina
1 plic praf de copt
suc de la 1/2 lamaie
2 plicuri zahar vanilat
1kg cirese (curatate de samburi)
100g nuci maruntite

lemon curd
4 oua
 150g zahar pudra
 sucul de la 3 lamai
 coaja de lamaie (optional)
 1 lingurita amidon
 100g unt

Instructiuni blat:
Separati galbenusurile de albusuri si adaugati-le intr-un bol impreuna cu cele 9 linguri de apa. Bateti cu mixerul aprox 10 minute pana devine o spuma apoi adaugati treptat zaharul pudra, uleiul si zaharul vanilat. Cerneti faina si puneti peste amestecul cu oua dar amestecand de jos in sus. Intre doua adaos-uri de faina puneti praful de copt stins cu zeama de lamaie. Separat bateti spuma albusurile cu un praf de sare apoi incorporati. Tapetati o tava (40cmx30cm) cu hartie de copt apoi turnati compozitia peste care presarati fructele scurse de suc (fie ca sunt proaspete sau congelate tot va rezulta ceva suc) si nucile maruntile. Introduceti la cuptor pentru aprox 35min (cuptor cu gaz) dar ca sa fiti mai sigure faceti proba cu scobitoarea.


Instructiuni lemon curd:
Bateti ouale cu zaharul apoi adaugati amidonul si treptat sucul lamailor. Puneti la microunde totul, amestecati din cand in cand pana se ingroasa apoi incorporati untul. (Puteti sa puneti la bain-marie, daca aveti mai mult timp.) Lasati sa se raceasca. 


Aceasta crema o puteti pregati din timp si se poate conserva la rece. 
Eu asa aveam in frigider si m-am "trezit" ca au trecut "hotii" si mi-au lasat cateva lingurite pe fundul borcanului.. :))