joi, 15 septembrie 2011
BRIOSE cu cafea si scotisoara
A sosit si momentul inceperii scolii!!!
Stiu ca sunt in urma cu cateva zile dar totusi, pe vremea noastra scoala, se stia, incepea pe 15 septembrie. Asadar, eu consider ca scoala incepe de azi si, deasemenea, si toamna (cu toate ca vremea de afara nu confirma vremea de septembrie). Am gasit ceva mai usor de gustat la micul dejun, pentru baietul meu. "Pentru de dimineata" cum zice la reclama. Le-a descoperit gustul si in ultima vreme, mi le cere cam des. Inteleg si de ce, a descoperit aroma de cafea din continut si ii cam place.
Cafeaua... recunosc, si eu o savurez cu mult nesat la birou iar daca o "acompaniez" cu o briosa, (nu mai multe caci dieta nu permite) ma binedispun pentru toata ziua. Sper ca si Andrei sa capete o "doza" de optimism de fiecare data cand va gusta briosele. Ma intreb cum sa pot "pastra" (ascunde) macar 3 briose pentru prietena mea Gabriela & Co. - sigur ii va placea.
Ca sa nu mai lungesc vorba, postez reteta pentru cine vrea sa incerce:
- ingrediente lichide:
120g iaurt simplu,
150ml cafea proaspata -poate fi chiar esspreso
100ml ulei
1 lingura rom
1 ou
- ingredientele solide:
350g faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
praf de sare
200g zahar (poate fi si brun)
1 lingurita scortisoara
100g ciocolata sfărâmată
50g ciocolata (fulgi) - se poate inlocui cu migdale, alune zdrobite.
Cu ajutorul mixerului bateti oul apoi adaugati zaharul. Incorporati treptat uleiul, cafeaua si iaurtul. Intr-un castron cerneti faina, adaugati praful de copt, bicarbonatul si sarea. Peste acestea turnati ingredientele lichide si omogenizati cat mai rapid. Puneti ciocolata bucatele apoi umpleti formele de briose. Presarati fulgi de ciocolata sau migdale zdrobite. Puneti la cuptor pentru aprox. 30 min apoi incercati cu o scobitoare.
Trebuie sa va spun ca s-a răspândit un miros ademenitor de cafea proaspata macinata.. am rezistat cu greu :(
miercuri, 27 iulie 2011
Prajitura cu pere -
Aceasta vara am impresia, "trece" prea repede.. zboara pe langa noi..
Imi doresc sa pastrez in memorie, de fiecare data, cate ceva din fiecare vara. Imi pare, ca vara asta poate fi a "prajiturii cu pere" iar azi in mod special, o dedic Cristinei, verisoara mea care azi isi sarbatoreste ziua de nastere... "La multi ani, cu fericire si implinire in familie!!!"
ingrediente:5 ouă, 200g unt, 250g zahăr, 400g făină,1 plic praf de copt, 300ml lapte,6 pere,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,sare, 50g fulgi de migdale; SIROP:200ml apă,150g zahăr.Cu ajutorul unui mixer frecaţi untul şi zahărul până când acesta se dizolvă apoi adăugaţi gălbenuşurile pe rând. Adăugaţi laptele, făina, praful de copt şi coaja de lămâie.
Separat, bateţi albuşurile spumă, adăugând puţină sare. Când spuma se ţine bine de tel omogenizaţi prin răsturnare în compoziţia anterioară. Curăţaţi perele, fără a rupe codiţa şi tăiaţi-le apoi în felii, fără a le desprinde de codiţă. Fierbeţi perele astfel tăiate timp de 3 minute în sirop de apă cu zahăr. Ungeţi cu unt, tapetaţi cu făină o tavă dreptunghiulară şi turnaţi amestecul. Puneţi peste compoziţie, câte o pară, cu feliile desfăcute în evantai.Presăraţi fulgii de migdale şi coaceţi la foc potrivit până când devine aurie uniform.
Imi doresc sa pastrez in memorie, de fiecare data, cate ceva din fiecare vara. Imi pare, ca vara asta poate fi a "prajiturii cu pere" iar azi in mod special, o dedic Cristinei, verisoara mea care azi isi sarbatoreste ziua de nastere... "La multi ani, cu fericire si implinire in familie!!!"
ingrediente:5 ouă, 200g unt, 250g zahăr, 400g făină,1 plic praf de copt, 300ml lapte,6 pere,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,sare, 50g fulgi de migdale; SIROP:200ml apă,150g zahăr.Cu ajutorul unui mixer frecaţi untul şi zahărul până când acesta se dizolvă apoi adăugaţi gălbenuşurile pe rând. Adăugaţi laptele, făina, praful de copt şi coaja de lămâie.
Separat, bateţi albuşurile spumă, adăugând puţină sare. Când spuma se ţine bine de tel omogenizaţi prin răsturnare în compoziţia anterioară. Curăţaţi perele, fără a rupe codiţa şi tăiaţi-le apoi în felii, fără a le desprinde de codiţă. Fierbeţi perele astfel tăiate timp de 3 minute în sirop de apă cu zahăr. Ungeţi cu unt, tapetaţi cu făină o tavă dreptunghiulară şi turnaţi amestecul. Puneţi peste compoziţie, câte o pară, cu feliile desfăcute în evantai.Presăraţi fulgii de migdale şi coaceţi la foc potrivit până când devine aurie uniform.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)