Ciambelline per estate...... Summer donnuts!!!
Eu sunt o persoana căreia îi place VARA, mă simt mai in largul meu.... Acest anotimp care vine brusc si
"trece" prea repede reprezintă în "accepţiunea" mea:
vacanţe, călătorii, prieteni, zile lungi de vară, mare, nisip, scoici,
răcoarea pădurilor, serile înstelate petrecute împreuna cu cei dragi şi "acompaniate" cu licori răcoroase si DESERT-uri. Si pentru ca cei dragi, respectiv,
al meu soţ nu refuza sa deguste deserturile, sub orice forma ar fi
mi-a venit ideea să-i pregătesc: gogoşi.
Sincer, nu mă dau în vânt după acestea dar ele fac parte din copilăria
noastră când bunicile noastre pricepute ne pregăteau si gogoşi pe lângă alte
bunătăţi.
Ca să fiu mai rapidă
iată rezultatul:
acestor ineluşe şi steluţe...
Ce aveţi nevoie ca
ingrediente :
1kg făină, (eu
folosesc cu încredere marca Dobrogea, nu am dat greş )
50g drojdie, (poate
fi si proaspăta, eu am pus 2 pliculeţe praf dizolvate in lapte călduţ)
300ml lapte
100ml ulei
200g zahăr,
3 gălbenușuri,
zahăr vanilat, coajă
de lămâie, praf de sare
Dizolvaţi într-un vas drojdia praf cu puţin lapte şi lăsaţi să facă mici bule
de aer deasupra. Dar dacă este proaspătă amestecați-o cu o linguriță
de zahăr până se topește,
presărați puțină făină și lăsați deoparte până crește. Separat
într-un castron amestecaţi gălbenușurile cu sare și
coajă de lămâie. Puneți
laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat într-un vas la fiert până se încălzeşte
si se dizolvă zahărul.
Într-un bol mai mare cerneți
făina și adăugaţi
gălbenuşurile. Peste făină turnaţi laptele călduţ apoi
amestecați să se răcească (dacă
este prea cald riscaţi să nu-si facă efectul drojdia). După ce s-a răcit
aluatul adăugați gălbenușurile apoi incorporați drojdia. Frământați și omogenizați.
Din când în când adăugați
ulei frământând în continuare până aluatul devine neted. Acoperiți cu un şervet sau cu folie de plastic și puneți
într-un loc ferit de curenți
de aer. După ce-și dublează volumul,
întindeţi din aluat o foaie şi decupaţi cu diverse forme. Puneţi pe foc într-o
tigaie adânca ulei din abundenţă şi prăjiţi gogoşelele pe ambele părţi.
Pudraţi cu zahar şi serviţi.
Nu ştiu cum să vă povestescîn cuvinte URMAREA... ne-am lins pe degete.. :))
S'aveți poftă!
Arata foarte bine!!
RăspundețiȘtergereMultumesc draga Adela!
Ștergere