miercuri, 24 iulie 2013

MiniGogosi... de vara :))

Ciambelline per estate...... Summer donnuts!!!


                Eu sunt o persoana căreia îi place VARA, mă simt mai in largul meu.... Acest anotimp care vine brusc si "trece" prea repede reprezintă în "accepţiunea" mea: vacanţe, călătorii, prieteni,  zile lungi de vară, mare, nisip, scoici, răcoarea pădurilor, serile înstelate petrecute împreuna cu cei dragi şi "acompaniate" cu licori răcoroase si DESERT-uri. Si pentru ca cei dragi, respectiv, al meu soţ nu refuza sa deguste deserturile, sub orice forma ar fi mi-a venit ideea să-i pregătesc: gogoşi.  
     Sincer, nu mă dau în vânt după acestea dar ele fac parte din copilăria noastră când bunicile noastre pricepute ne pregăteau si gogoşi pe lângă alte bunătăţi.


Ca să fiu mai rapidă   iată rezultatul: acestor  ineluşe şi steluţe...

Ce aveţi nevoie ca ingrediente :
1kg făină, (eu folosesc cu încredere marca Dobrogea, nu am dat greş )
50g drojdie, (poate fi si proaspăta, eu am pus 2 pliculeţe praf dizolvate in lapte călduţ)
300ml lapte
100ml ulei
200g zahăr,
3 gălbenușuri,
zahăr vanilat, coajă de lămâie, praf de sare

      Dizolvaţi într-un vas drojdia praf cu puţin lapte şi lăsaţi să facă mici bule de aer deasupra. Dar dacă este proaspătă amestecați-o cu o linguriță de zahăr până se topește, presărați puțină făină și lăsați deoparte până crește.  Separat într-un castron amestecaţi gălbenușurile  cu sare și coajă de lămâie.   Puneți laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat într-un vas la fiert până se încălzeşte si se dizolvă zahărul. 
      Într-un bol mai mare cerneți făina și adăugaţi gălbenuşurile. Peste  făină  turnaţi laptele călduţ apoi amestecați să se răcească (dacă este prea cald riscaţi să nu-si facă efectul drojdia). După ce s-a răcit aluatul adăugați gălbenușurile apoi incorporați drojdia.   Frământați și omogenizați. Din când în când adăugați ulei frământând în continuare până aluatul devine neted.  Acoperiți cu un şervet sau cu folie de plastic și puneți într-un loc ferit de curenți de aer. După ce-și dublează volumul, întindeţi din aluat o foaie şi decupaţi cu diverse forme. Puneţi pe foc într-o tigaie adânca ulei din abundenţă  şi prăjiţi gogoşelele pe ambele părţi.  Pudraţi cu zahar şi serviţi.
Nu ştiu cum să vă povestescîn cuvinte  URMAREA... ne-am lins pe degete..  :))
S'aveți poftă!

2 comentarii: