vineri, 7 octombrie 2011

Placinta cu dovleac - Pumpkin pie :)) - RELOADED :))

Stiti cum mi-a venit ideea: ieri vorbeau niste prietene ca este vremea placintelor cu mere, cu dovleac, cum se face, ce se pune.. etc.. Asa m-au "pornit" sa pregatesc placinta cu dovleac. Acasa, imi lipsea tocmai elementul principal - dovleacul - zucca(it), pumpkin(eng). Am dat "fuga" la supermaket si-am gasit ce-mi trebuia: dovleac placintar - cum se mai spune pe la noi. Din carnetul cu retete am ales un aluat care mi s-a parut cel mai rapid, o reteta verificata de o prietena Mia si m-am apucat - de "trebusoara" - pardon' de treaba Ca ingrediente:
Aluat:
2 oua,
125ml apa,
125ml ulei,
700g faina,
10g praf de copt (1 plic),
10g zahar vanilat (1 plic),
150g zahar pudra
praf de sare

Umplutura: 1,
1,2 kg dovleac,
1 lingurita scortisoara,
200g zahar.
Spalati, curatati dovleacul de coaja, taiati-l in bucati si dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari. Puneti-l intr-un vas la foc mic si adaugati zaharul si scortisoara. Trebuie sa se inmoaie usor. Atasez aceasta fotografie si pentru prietenul nostru Ovidiu care mi-a sugerat ca ar fi bine sa postez cateva imagini si din "procesul tehnologic" nu numai FINALITATEA.


Intr-un castron amestecati faina, sarea, praful de copt si zaharul apoi adaugati ouale batute. Incorporati apa si uleiul in compozitie. Aluatul trebuie sa fie elastic si, cum zice o prietena - de consistenta lobului urechii - :))


Deci, sa continuam: Impartiti aluatul in 2 parti. Intindeti o foaie cu care tapetati tava
Peste foaia din tava puneti umplutura de dovleac.


Acoperiti cu o a doua foaie si ungeti cu putina smantana sau ou. Eu aveam smantana in casa. Puneti la cuptor timp de 45 min, cu aproximatie - important este sa se rumeneasca usor. Pudrati cu zahar.
Acest aluat il puteti folosi la placinta cu mere si cu branza.
Ai mei acasa, aseara nu mai aveau rabdare si "zumzaiau" pe langa mine: cand e gata?, cand o gustam?, ce bine miroase...s.a.m.d
S'aveti pofta!!!!

miercuri, 5 octombrie 2011

Prajitura cu mere si iaurt



...A venit toamna.. cum spune Nichita Stănescu.
Dar ce toamnă aurie! Plină de bunătăţi de la mama, de la prieteni... Mama a pregătit nelipsita zacuscă, suc de roşii şi alte minunăţii cu care ne-a umplut cămara. Zilele trecute am primit de la o bună prietenă a noastră, Dănutza Iliutza, cum îi spun eu, nişte mere nemaipomenit de gustoase, le puteţi admira în aceasta fotografie.. de mai jos.

Dragilor, gustul este acela din amintirile copilăriei mele petrecuta destul de des in Transilvania, cei care au avut vacanţe la ţară, poate mă înţeleg. Alergam prin livada bunicilor şi nu pierdeam ocazia de-a mă căţăra prin copaci după fructe, scuturam nucii,... alergam găinile, „culegeam” ouăle din cuibare şi multe alte năzbâtii. Minunaţii mei bunici nu se supărau niciodată la câte trăsnăi mai făceam împreună cu verişorii mei. Iarna ne trimiteau mere ionatane pe care le păstram înşiruite frumos între geamuri. Nişte „rotocoale” colorate …
De la aceste mere mi-a venit ideea să prepar un dulce cum spun ai mei. Aşadar, m-am mobilizat, mi-am amintit că am o reţetă de la o prietenă din Italia. Ea îi spunea "torta con la mela" - eu îi spun - prăjitură cu mere şi iaurt. Delicioasă pentru micul dejun .....se pregăteşte destul de repede iar până dimineaţă, a „zburat” din tavă. Abia am reuşit să păstrez aceste "dovezi" .. ENJOY !!

Pentru reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

250ml iaurt
250g zahăr pudră
350g făină
4 ouă
coajă de lămâie
1 plic praf de copt
100ml ulei
3-4 mere
Nuci, migdale zdrobite
Frecaţi zahărul cu gălbenuşurile până devin o cremă albicioasă. Adăugaţi treptat uleiul ca la maioneză. Incorporaţi apoi iaurtul, făina şi praful de copt stins cu zeama de lămâie. Spălaţi şi curăţaţi merele de coaja, tăiaţi-le în feliuţe neregulate şi incorporaţi-le în compoziţie. Separat bateţi albuşurile spumă cu puţină sare şi amestecaţi-le în compoziţie, prin răsturnare. Turnaţi într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt şi presăraţi nucile şi migdalele. Ţineţi la cuptor aproximativ 40 de minute până se rumeneşte. Presăraţi zahăr pudră.









joi, 15 septembrie 2011

BRIOSE cu cafea si scotisoara


A sosit si momentul inceperii scolii!!!
Stiu ca sunt in urma cu cateva zile dar totusi, pe vremea noastra scoala, se stia, incepea pe 15 septembrie. Asadar, eu consider ca scoala incepe de azi si, deasemenea, si toamna (cu toate ca vremea de afara nu confirma vremea de septembrie). Am gasit ceva mai usor de gustat la micul dejun, pentru baietul meu. "Pentru de dimineata" cum zice la reclama. Le-a descoperit gustul si in ultima vreme, mi le cere cam des. Inteleg si de ce, a descoperit aroma de cafea din continut si ii cam place.
Cafeaua... recunosc, si eu o savurez cu mult nesat la birou iar daca o "acompaniez" cu o briosa, (nu mai multe caci dieta nu permite) ma binedispun pentru toata ziua. Sper ca si Andrei sa capete o "doza" de optimism de fiecare data cand va gusta briosele. Ma intreb cum sa pot "pastra" (ascunde) macar 3 briose pentru prietena mea Gabriela & Co. - sigur ii va placea.
Ca sa nu mai lungesc vorba, postez reteta pentru cine vrea sa incerce:
- ingrediente lichide:
120g iaurt simplu,
150ml cafea proaspata -poate fi chiar esspreso
100ml ulei
1 lingura rom
1 ou
- ingredientele solide:
350g faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
praf de sare
200g zahar (poate fi si brun)
1 lingurita scortisoara
100g ciocolata sfărâmată
50g ciocolata (fulgi) - se poate inlocui cu migdale, alune zdrobite.

Cu ajutorul mixerului bateti oul apoi adaugati zaharul. Incorporati treptat uleiul, cafeaua si iaurtul. Intr-un castron cerneti faina, adaugati praful de copt, bicarbonatul si sarea. Peste acestea turnati ingredientele lichide si omogenizati cat mai rapid. Puneti ciocolata bucatele apoi umpleti formele de briose. Presarati fulgi de ciocolata sau migdale zdrobite. Puneti la cuptor pentru aprox. 30 min apoi incercati cu o scobitoare.
Trebuie sa va spun ca s-a răspândit un miros ademenitor de cafea proaspata macinata.. am rezistat cu greu :(

miercuri, 27 iulie 2011

Prajitura cu pere -

Aceasta vara am impresia, "trece" prea repede.. zboara pe langa noi..
Imi doresc sa pastrez in memorie, de fiecare data, cate ceva din fiecare vara. Imi pare, ca vara asta poate fi a "prajiturii cu pere" iar azi in mod special, o dedic Cristinei, verisoara mea care azi isi sarbatoreste ziua de nastere... "La multi ani, cu fericire si implinire in familie!!!"


ingrediente:5 ouă, 200g unt, 250g zahăr, 400g făină,1 plic praf de copt, 300ml lapte,6 pere,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,sare, 50g fulgi de migdale; SIROP:200ml apă,150g zahăr.Cu ajutorul unui mixer frecaţi untul şi zahărul până când acesta se dizolvă apoi adăugaţi gălbenuşurile pe rând. Adăugaţi laptele, făina, praful de copt şi coaja de lămâie.
Separat, bateţi albuşurile spumă, adăugând puţină sare. Când spuma se ţine bine de tel omogenizaţi prin răsturnare în compoziţia anterioară. Curăţaţi perele, fără a rupe codiţa şi tăiaţi-le apoi în felii, fără a le desprinde de codiţă. Fierbeţi perele astfel tăiate timp de 3 minute în sirop de apă cu zahăr. Ungeţi cu unt, tapetaţi cu făină o tavă dreptunghiulară şi turnaţi amestecul. Puneţi peste compoziţie, câte o pară, cu feliile desfăcute în evantai.Presăraţi fulgii de migdale şi coaceţi la foc potrivit până când devine aurie uniform.

duminică, 29 mai 2011

Prajitura cu crema de lamaie



Aceasta prajitura este PREFERATA tuturor, fara falsa modestie!!! Mama mea are reteta de la bunica mea care fiind ardeleanca o stia de la sasoaicele satului. O minunatie de prajitura, racoroasa si f fina.
Ca ingrediente pentru blat avem nevoie de 6 oua, 300g zahar pudra, 250g faina, 8 linguri ulei si coaja de lamaie. Crema finala rezulta din alte 2 care se amesteca.

Restul instructiunilor le voi trimite pe mail, la cerere caci nu prea am vreme s-o scriu acum.

The rest of the instructions I will send by mail for who wants to prepare this magic dolce!! :)

duminică, 22 mai 2011

Torta della nonna - TARTA BUNICII




Pentru aceasta tarta, recunosc as lasa deoparte orice. Imi place la nebunie si nu numai mie ci si feciorului meu, prietenilor..

miercuri, 2 martie 2011

Prajitura cu amidon si fructe




Pentru ca a sosit luna martie - sper sa vina odata - PRIMAVARA am gasit o reteta "culeasa" de o prietena dulce - o prajitura mai altfel:
Pentru blat:6 ouă,160g zahăr,130 - 150g amidon
CREMA contine urmatoarele ingrediente:400g unt,400g zahăr praf,1 linguriţă zahăr vanilat,1 lingură ghimbir ras,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,800g căpşuni
Albuşurile se bat spumă cu zahărul apoi adaugati pe rând gălbenuşurile şi amidonul. Ungeţi o tavă de chec cu unt şi tapetaţi-o cu făină. Turnaţi în ea compoziţia preparată, nivelaţi-o şi coaceţi-o la foc potrivit. Lăsaţi-o la răcit şi apoi tăiaţi-o în două, pe orizontală.
Pentru cremă, amestecaţi untul, cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie şi ghimbirul ras. Când compoziţia este omogenă, puneţi un strat de cremă peste o foaie de blat, nivelaţi-o şi înfigeţi apoi în ea căpşuni întregi, câte două pe rând, cu vârful în jos. Alegeţi fructe aproximativ egale ca dimensiune. Deasupra fructelor “asezati” un alt strat de cremă, apoi puneţi a doua foaie de blat. Presaţi uşor blatul,puneţi prăjitura la frigider apoi presăraţi cu zahăr praf în strat gros.

marți, 15 februarie 2011

Tarta cu biscuiti si lamaie


Aceasta tarta a avut un succes - nesperat din partea mea - Cand au degustat-o prietenii erau cu totii incantati de gustul acesteia. Imi propun s-o refac dar ... who know's...cand ii va reveni randul.
Numai binee!!!!!!!!!!!!!!

Prajitura cu lapte si doua ciocolate




Pentru blat avem nevoie de:225g fulgi de ovăz prăjiţi,50g alune prăjite si zdrobite,50g unt,25g ciocolată neagră
UMPLUTURA:350g brânză dulce, cremă de brânză, sau cremă mascarpone,100g zahăr praf,200ml lapte,300ml frişcă (eventual Meggle),15g gelatină,3 linguri apă,175g ciocolată neagră,175g ciocolată albă
Zdrobiţi fulgii de ovăz cu ajutorul unui sucitor de lemn sau o râşniţă. Amestecaţi-i apoi cu alunele zdrobite. Topiţi untul şi ciocolata apoi turnaţi amestecul peste fulgi. Amestecaţi bine pentru ca toţi fulgii să fie prinşi în ciocolată. Ungeţi cu unt o tavă rotundă cu pereţi detaşabili cu diametrul de 23cm. Puneţi fulgii în ea şi presaţi-i cu ajutorul unei linguri sau chiar cu mâna. Bate-ţi frişca, frecaţi brânza cu zahărul, cu ajutorul mixerului. Adăugaţi laptele şi frişca. În alt vas înmuiaţi gelatina în apă, apoi încălziţi puţin vasul pentru a se putea dizolva. După ce s-a răcit puţin, turnaţi gelatina în amestecul cu lapte, omogenizaţi şi împărţiţi amestecul în două castroane. În unul adăugaţi ciocolata albă topită, în celălalt, adăugaţi ciocolata neagră topită. Omogenizaţi amestecurile. Puneţi peste blatul din fulgi câte o lingură din fiecare amestec, alternativ, până când se termină. Cu o furculiţă trasaţi nişte cercuri, concentrice, pentru decor. Puneţi prăjitura la rece până când se întăreşte.
Pofta buna!