sâmbătă, 3 decembrie 2011
Tort cu portocale si kiwi/ (Torta all'arancia e kiwi)
Acest tort are o mica poveste - in primul rand, daca o Printesa isi doreste tort cu portocale si kiwi atunci bagheta magica a implinit dorinta.. .
In al doilea rand, este o reeditare a versiunii simple postata in blogul meu acum ceva vreme - a fost ca o raza de soare intr-o zi mohorata de iarna ...!!
Pentru instructiuni si reteta, va voi trimite pe mail.. :)) la cerere :)
luni, 28 noiembrie 2011
Prajitura cu bezea - Meringue cake
Sărbătorită zilele trecute Sfânta Ecaterina, cum o cheamă pe mama, a readus in memoria mea, gustul inconfundabil al petrecerilor de altădat'..
Este o prăjitură care se face destul de uşor cu o savoare delicată oferită de nucile amestecate cu gemul de caise alături de bezea. Aluatul nu trebuie să fie vârtos - eu am greşit căci am mai presărat faină. Părerea mea, ar fi fost şi mai bună dacă renunţam la acest "pic" de faină.
Cu toate acestea, tot a fost apreciată de ai mei.
iata pe scurt cum se prepara si ingredientele:
250g unt, 500g faina, 1 lingurita praf de copt, 4 oua, 200g zahar pudra pt bezea, 300g nuci macinate
cerneti faina intr-un vas, adaugati untul la temperatura camerei si framantati apoi incorporati restul ingredientelor: galbenusurile, praful de copt, esenta de vanilie (cine vrea). Vom obtine un aluat molcuț pe care il intindem in tava (30x39cm) direct.
separat amestecam gemul de prune sau caise cu nucile apoi intindem peste aluatul din tava
albusurile presarate cu un praf de sare, batute spuma iar cand este ferma adaugam treptat zaharul.
bezeaua o adaugam peste stratul de gem si punem la cuptor aprox 30 min la 180 grade
am scris-o pe scurt ca sa mai prind si eu o bucatica :)
sa ne fie cu bucurie!!!
sâmbătă, 26 noiembrie 2011
TRECUTE muscate... in noiembrie!!!
Nu-i asa ca-s superbe!!!!!
Am spus ca ma voi preocupa numai de dulciuri in acest blog dar exista o exceptie care sa confirme regula.
Nu pot sa nu postez aceste imagini ... mi-este imposibil, am rezistat cu greu dar recunosc, imi plac prea mult.
Sunt muscatele de pe balcon!
Le ador, ele mi-au tinut companie toata vara, mi-au "ascultat" vorbele, mi-au incantat privirea, de cele mai multe ori cand stateam la aer, pe balcon, au fost "prezente" la toate conversatiile mele telefonice cu prietenele din vremea aceea... Dar vremea a trecut, ele au palit, s-au scuturat ca si prieteniile mele cele atat de "actuale"atunci, si atat de trecute azi... a sosit toamna si cu ea, frigul, vremea rece, vantul...
Pe taramul nemarginit al timpului urmele pasilor nostri prin viata se pierd lasand locuri altor si altor pasi. Poate ne poarta reminescentele sau amintirea multora sau poate ca regasirea se conjuga simultan cu redevenirea... Dar ce sens are sa traim din iluzii.. cand o singura clipa de fericire este castigata dupa ore, zile, saptamani de asteptari si... atunci zambim..!
Bucurati-va de cat mai multe clipe adevarate di fericite!!!
marți, 22 noiembrie 2011
Prajitura cu mirodenii - Spice's cake
Ce sa va spun despre aceasta "nebunie" de prajitura??? Arome nebanuite si un amestec surprinzator pentru mine. no comment va las pe voi sa o descoperiti - iata reteta:
Prajitura cu mirodenii-
250g făină,
300g zahăr,
5 ouă,
1 linguriţă scorţişoară,
1/2 linguriţă cuişoare sfărâmate,
1/4 linguriţă nucşoară rasă,
1/4 linguriţă cardamon,
250g alune (migdale sau nuci zdrobite),
1 linguriţă coajă portocale,
1 linguriţă coajă de lamaie
100g ciocolată neagră
1 linguriţă esenţă de vanilie
GLAZURA:
200g zahăr praf
2 albuş
100g ciocolată neagră
Bateţi ouăle cu zahărul până când obţineţi o compoziţie cremoasă şi se dizolvă zahărul. Adăugaţi făina in care ati amestecat scorţişoara, nucşoara, cuişoarele şi cardamonul. Incorporaţi ciocolata topită. Puneţi în compoziţie şi alunele, coaja de portocala, coaja de lamaie si esenta de vanilie, amestecând mereu. Turnaţi compoziţia într-o tavă dreptunghiulara, unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt şi puneţi-o la copt.
Pentru Glazura
Separat, bateţi albuşurile cu zahărul praf, până când obţineţi o spumă apoi adăugaţi ciocolata topită, treptat, amestecând încontinuu. Puneţi compoziţia la foc până când începe să clocotească. Amestecaţi mereu, cât vasul este pe foc. Turnaţi amestecul peste prăjitura caldă, scoasă din cuptor. Mai puneţi-o pentru 5 minute la cuptor. Scoateţi prăjitura şi lăsaţi-o la răcit înainte de a o tăia.
sâmbătă, 19 noiembrie 2011
Prajitura cu branza dulce
Zilele trecute, incercand sa trec mai usor peste diminetile cetoase si serile racoroase ale acestei toamne, mi-a venit ideea de-a combina branza dulce cu aluatul de la o placinta (cea cu dovleac). Asta si pentru ca ai mei, de-ai casei, adora placinta cu branza. Mie mi s-a parut ca ar fi trebuit sa pun mai multa branza, era cam pierduta prin compozitie, s-a dispersat. Voi mentiona in reteta o cantitate indestulatoare, ca sa se simta gustul..
Azi, postez doar fotografia... din lipsa de timp dar va asigur - ma voi mobiliza si ma apuc de scris cat mai repede - pana nu se raceste :)
Am revenit.. cu reteta, asa cum am promis.
Sa va spun cat mai pe scurt - aluatul se face - (cum am mentionat mai sus) ca la placinta cu dovleac.Nu stiu daca a ramas link-ul, daca nu.. voi mai incerca sa "depasesc" tehnica asta moderna...:) :(
http://sorinalu.blogspot.ro/2011/10/placinta-cu-dovleac-pumpkin-pie.html
Mie mi-a ramas jumatate cand am pregatit placinta si am pus-o la rece, pana a doua zi.
Pentru umplutura, amestecati 800g branza dulce, 250g zahar, coaja de lamaie, 4 oua, zahar vanilat, 50g stafide. Nu trebuie sa fie prea lichida - se poate intampla dupa ce se topeste zaharul. In astfel de situatii puteti adauga 2-3 linguri de gris. Daca doriti, puteti sa amestecati branza dulce cu branza sarata.. dupa preferinte.
Din aluat intindeti o foaie. Eu am facut-o mai subtire ceea ce n-a fost bine caci s-a rupt, pe-alocuri... :(
Asezati foaia intr-o forma rotunda de diametru 24cm. Trebuie sa tapetati si peretii vasului. Turnati umplutura apoi acoperiti cu marginile aluatului. Ungeti cu ou si coaceti aproximativ 45 min pana devine aurie.Pudrati cu zahar.
Este potrivita pentru inveselirea unor dimineti autumnale, pline de ceata si alte gri-uri alaturi de o cafea aromata sau ceai.
Pofta buna!
vineri, 7 octombrie 2011
Placinta cu dovleac - Pumpkin pie :)) - RELOADED :))
Aluat:
2 oua,
125ml apa,
125ml ulei,
700g faina,
10g praf de copt (1 plic),
10g zahar vanilat (1 plic),
150g zahar pudra
praf de sare
Umplutura: 1,
1,2 kg dovleac,
1 lingurita scortisoara,
200g zahar.
Spalati, curatati dovleacul de coaja, taiati-l in bucati si dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari. Puneti-l intr-un vas la foc mic si adaugati zaharul si scortisoara. Trebuie sa se inmoaie usor. Atasez aceasta fotografie si pentru prietenul nostru Ovidiu care mi-a sugerat ca ar fi bine sa postez cateva imagini si din "procesul tehnologic" nu numai FINALITATEA.
Intr-un castron amestecati faina, sarea, praful de copt si zaharul apoi adaugati ouale batute. Incorporati apa si uleiul in compozitie. Aluatul trebuie sa fie elastic si, cum zice o prietena - de consistenta lobului urechii - :))
Deci, sa continuam: Impartiti aluatul in 2 parti. Intindeti o foaie cu care tapetati tava
Peste foaia din tava puneti umplutura de dovleac.
Acoperiti cu o a doua foaie si ungeti cu putina smantana sau ou. Eu aveam smantana in casa. Puneti la cuptor timp de 45 min, cu aproximatie - important este sa se rumeneasca usor. Pudrati cu zahar.
Acest aluat il puteti folosi la placinta cu mere si cu branza.
Ai mei acasa, aseara nu mai aveau rabdare si "zumzaiau" pe langa mine: cand e gata?, cand o gustam?, ce bine miroase...s.a.m.d
S'aveti pofta!!!!
miercuri, 5 octombrie 2011
Prajitura cu mere si iaurt
...A venit toamna.. cum spune Nichita Stănescu.
Dar ce toamnă aurie! Plină de bunătăţi de la mama, de la prieteni... Mama a pregătit nelipsita zacuscă, suc de roşii şi alte minunăţii cu care ne-a umplut cămara. Zilele trecute am primit de la o bună prietenă a noastră, Dănutza Iliutza, cum îi spun eu, nişte mere nemaipomenit de gustoase, le puteţi admira în aceasta fotografie.. de mai jos.
Dragilor, gustul este acela din amintirile copilăriei mele petrecuta destul de des in Transilvania, cei care au avut vacanţe la ţară, poate mă înţeleg. Alergam prin livada bunicilor şi nu pierdeam ocazia de-a mă căţăra prin copaci după fructe, scuturam nucii,... alergam găinile, „culegeam” ouăle din cuibare şi multe alte năzbâtii. Minunaţii mei bunici nu se supărau niciodată la câte trăsnăi mai făceam împreună cu verişorii mei. Iarna ne trimiteau mere ionatane pe care le păstram înşiruite frumos între geamuri. Nişte „rotocoale” colorate …
De la aceste mere mi-a venit ideea să prepar un dulce cum spun ai mei. Aşadar, m-am mobilizat, mi-am amintit că am o reţetă de la o prietenă din Italia. Ea îi spunea "torta con la mela" - eu îi spun - prăjitură cu mere şi iaurt. Delicioasă pentru micul dejun .....se pregăteşte destul de repede iar până dimineaţă, a „zburat” din tavă. Abia am reuşit să păstrez aceste "dovezi" .. ENJOY !!
Pentru reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
250ml iaurt
250g zahăr pudră
350g făină
4 ouă
coajă de lămâie
1 plic praf de copt
100ml ulei
3-4 mere
Nuci, migdale zdrobite
Frecaţi zahărul cu gălbenuşurile până devin o cremă albicioasă. Adăugaţi treptat uleiul ca la maioneză. Incorporaţi apoi iaurtul, făina şi praful de copt stins cu zeama de lămâie. Spălaţi şi curăţaţi merele de coaja, tăiaţi-le în feliuţe neregulate şi incorporaţi-le în compoziţie. Separat bateţi albuşurile spumă cu puţină sare şi amestecaţi-le în compoziţie, prin răsturnare. Turnaţi într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt şi presăraţi nucile şi migdalele. Ţineţi la cuptor aproximativ 40 de minute până se rumeneşte. Presăraţi zahăr pudră.
joi, 15 septembrie 2011
BRIOSE cu cafea si scotisoara
A sosit si momentul inceperii scolii!!!
Stiu ca sunt in urma cu cateva zile dar totusi, pe vremea noastra scoala, se stia, incepea pe 15 septembrie. Asadar, eu consider ca scoala incepe de azi si, deasemenea, si toamna (cu toate ca vremea de afara nu confirma vremea de septembrie). Am gasit ceva mai usor de gustat la micul dejun, pentru baietul meu. "Pentru de dimineata" cum zice la reclama. Le-a descoperit gustul si in ultima vreme, mi le cere cam des. Inteleg si de ce, a descoperit aroma de cafea din continut si ii cam place.
Cafeaua... recunosc, si eu o savurez cu mult nesat la birou iar daca o "acompaniez" cu o briosa, (nu mai multe caci dieta nu permite) ma binedispun pentru toata ziua. Sper ca si Andrei sa capete o "doza" de optimism de fiecare data cand va gusta briosele. Ma intreb cum sa pot "pastra" (ascunde) macar 3 briose pentru prietena mea Gabriela & Co. - sigur ii va placea.
Ca sa nu mai lungesc vorba, postez reteta pentru cine vrea sa incerce:
- ingrediente lichide:
120g iaurt simplu,
150ml cafea proaspata -poate fi chiar esspreso
100ml ulei
1 lingura rom
1 ou
- ingredientele solide:
350g faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
praf de sare
200g zahar (poate fi si brun)
1 lingurita scortisoara
100g ciocolata sfărâmată
50g ciocolata (fulgi) - se poate inlocui cu migdale, alune zdrobite.
Cu ajutorul mixerului bateti oul apoi adaugati zaharul. Incorporati treptat uleiul, cafeaua si iaurtul. Intr-un castron cerneti faina, adaugati praful de copt, bicarbonatul si sarea. Peste acestea turnati ingredientele lichide si omogenizati cat mai rapid. Puneti ciocolata bucatele apoi umpleti formele de briose. Presarati fulgi de ciocolata sau migdale zdrobite. Puneti la cuptor pentru aprox. 30 min apoi incercati cu o scobitoare.
Trebuie sa va spun ca s-a răspândit un miros ademenitor de cafea proaspata macinata.. am rezistat cu greu :(
miercuri, 27 iulie 2011
Prajitura cu pere -
Aceasta vara am impresia, "trece" prea repede.. zboara pe langa noi..
Imi doresc sa pastrez in memorie, de fiecare data, cate ceva din fiecare vara. Imi pare, ca vara asta poate fi a "prajiturii cu pere" iar azi in mod special, o dedic Cristinei, verisoara mea care azi isi sarbatoreste ziua de nastere... "La multi ani, cu fericire si implinire in familie!!!"
ingrediente:5 ouă, 200g unt, 250g zahăr, 400g făină,1 plic praf de copt, 300ml lapte,6 pere,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,sare, 50g fulgi de migdale; SIROP:200ml apă,150g zahăr.Cu ajutorul unui mixer frecaţi untul şi zahărul până când acesta se dizolvă apoi adăugaţi gălbenuşurile pe rând. Adăugaţi laptele, făina, praful de copt şi coaja de lămâie.
Separat, bateţi albuşurile spumă, adăugând puţină sare. Când spuma se ţine bine de tel omogenizaţi prin răsturnare în compoziţia anterioară. Curăţaţi perele, fără a rupe codiţa şi tăiaţi-le apoi în felii, fără a le desprinde de codiţă. Fierbeţi perele astfel tăiate timp de 3 minute în sirop de apă cu zahăr. Ungeţi cu unt, tapetaţi cu făină o tavă dreptunghiulară şi turnaţi amestecul. Puneţi peste compoziţie, câte o pară, cu feliile desfăcute în evantai.Presăraţi fulgii de migdale şi coaceţi la foc potrivit până când devine aurie uniform.
Imi doresc sa pastrez in memorie, de fiecare data, cate ceva din fiecare vara. Imi pare, ca vara asta poate fi a "prajiturii cu pere" iar azi in mod special, o dedic Cristinei, verisoara mea care azi isi sarbatoreste ziua de nastere... "La multi ani, cu fericire si implinire in familie!!!"
ingrediente:5 ouă, 200g unt, 250g zahăr, 400g făină,1 plic praf de copt, 300ml lapte,6 pere,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,sare, 50g fulgi de migdale; SIROP:200ml apă,150g zahăr.Cu ajutorul unui mixer frecaţi untul şi zahărul până când acesta se dizolvă apoi adăugaţi gălbenuşurile pe rând. Adăugaţi laptele, făina, praful de copt şi coaja de lămâie.
Separat, bateţi albuşurile spumă, adăugând puţină sare. Când spuma se ţine bine de tel omogenizaţi prin răsturnare în compoziţia anterioară. Curăţaţi perele, fără a rupe codiţa şi tăiaţi-le apoi în felii, fără a le desprinde de codiţă. Fierbeţi perele astfel tăiate timp de 3 minute în sirop de apă cu zahăr. Ungeţi cu unt, tapetaţi cu făină o tavă dreptunghiulară şi turnaţi amestecul. Puneţi peste compoziţie, câte o pară, cu feliile desfăcute în evantai.Presăraţi fulgii de migdale şi coaceţi la foc potrivit până când devine aurie uniform.
duminică, 29 mai 2011
Prajitura cu crema de lamaie
Aceasta prajitura este PREFERATA tuturor, fara falsa modestie!!! Mama mea are reteta de la bunica mea care fiind ardeleanca o stia de la sasoaicele satului. O minunatie de prajitura, racoroasa si f fina.
Ca ingrediente pentru blat avem nevoie de 6 oua, 300g zahar pudra, 250g faina, 8 linguri ulei si coaja de lamaie. Crema finala rezulta din alte 2 care se amesteca.
Restul instructiunilor le voi trimite pe mail, la cerere caci nu prea am vreme s-o scriu acum.
The rest of the instructions I will send by mail for who wants to prepare this magic dolce!! :)
duminică, 22 mai 2011
Torta della nonna - TARTA BUNICII
Pentru aceasta tarta, recunosc as lasa deoparte orice. Imi place la nebunie si nu numai mie ci si feciorului meu, prietenilor..
miercuri, 2 martie 2011
Prajitura cu amidon si fructe
Pentru ca a sosit luna martie - sper sa vina odata - PRIMAVARA am gasit o reteta "culeasa" de o prietena dulce - o prajitura mai altfel:
Pentru blat:6 ouă,160g zahăr,130 - 150g amidonCREMA contine urmatoarele ingrediente:400g unt,400g zahăr praf,1 linguriţă zahăr vanilat,1 lingură ghimbir ras,1 linguriţă coajă rasă de lămâie,800g căpşuni
Albuşurile se bat spumă cu zahărul apoi adaugati pe rând gălbenuşurile şi amidonul. Ungeţi o tavă de chec cu unt şi tapetaţi-o cu făină. Turnaţi în ea compoziţia preparată, nivelaţi-o şi coaceţi-o la foc potrivit. Lăsaţi-o la răcit şi apoi tăiaţi-o în două, pe orizontală.
Pentru cremă, amestecaţi untul, cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie şi ghimbirul ras. Când compoziţia este omogenă, puneţi un strat de cremă peste o foaie de blat, nivelaţi-o şi înfigeţi apoi în ea căpşuni întregi, câte două pe rând, cu vârful în jos. Alegeţi fructe aproximativ egale ca dimensiune. Deasupra fructelor “asezati” un alt strat de cremă, apoi puneţi a doua foaie de blat. Presaţi uşor blatul,puneţi prăjitura la frigider apoi presăraţi cu zahăr praf în strat gros.
marți, 22 februarie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)